MADR: Platile pe dezvoltare rurala vor inregistra pe noua propunere o scadere cu circa 770 milioane de euro

Data publicarii: 28-11-2012 | Finante-Banci

Platile pe dezvoltare rurala vor inregistra o scadere cu circa 770 de milioane de euro pe noua propunere din Politica Agricola Comuna, pana la un nivel de 7,2-7,3 miliarde de euro, in perspective financiara 2014-2020, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o intalnire cu reprezentantii producatorilor agricoli.

'Daca in perioada financiara 2007-2013 sumele pe care le-am avut la dispozitie pe dezvoltare rurala au fost de 8,1 miliarde de euro, pe actuala propunere avem o scadere de 770 de milioane de euro. Cred ca este inca nevoie de finantare pe Programul de Dezvoltare Rurala, pentru ca exista foarte multe investitii care trebuie facute, in special pe zona de depozite. Faptul ca am avut silozuri suficiente ne-a facut sa exportam mai mult in 2012 decat in 2011', a spus Constantin. 

Acesta a precizat ca negocierile actuale arata o reducere totala pe ambii piloni (Pilon I plati directe si Pilon II dezvoltare rurala) intre 1,2-1,5 miliarde de euro, ceea ce dezavantajeaza total Romania. 

'Daca initial pentru Romania aveam 12,8 miliarde de euro pe Pilonul I (plati directe) ultima propunere arata ca suntem undeva in jur de 12 miliarde de euro. Se vorbeste de faptul ca avem o crestere pe suprafata de la 119 euro/ha la 183 de euro in 2016. Aceasta era o chestiune discutata si prevazuta in Tratatul de Aderare. Sunt nemultumit de faptul ca pastram doar ceea ce aveam inca din anul 2005. Invocata crestere de 50% pe plati directe, de la 119 la 180 de euro, era o prevedere a Tratatului de Aderare', a adaugat seful MADR. 

In ceea ce priveste platile pe zona de convergenta, ministrul Agriculturii a precizat ca Romania va pierde 160 de milioane de euro la pachetul general datorita propunerii de crestere cu doi ani a perioadei de implementare. 

'S-a propus intrarea in procesul de convergenta din 2015, pe o perioada de patru ani, respectiv pana la finele lui 2018, ceea ce inseamna reducerea sprijinului din anumite state membre si cresterea pentru celelalte state, astfel incat sa echilibram sprijinul pe care il primesc fermierii pe piata unica. Ultima propunere din partea lui Rompuy (presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy n.r) este sa mergem cu aceasta convergenta pana in 2020. Diferentele nu sunt mari, dar sunt semnificative pentru fermieri, pentru ca am marit cu doi ani platile pe aceasta suprafata, dar ca si pachet general vor reprezenta o scadere cu 160 de milioane de euro a sprijinului pe care l-ar putea primi Romania. Cresterea pe convergenta este de la 180 de euro pe hectar la 196 de euro in anii 2020', a mai explicat Constantin. 

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European, consacrata negocierilor cadrului financiar multianual 2014 - 2020, ca bugetul UE se va reduce cu 100 de miliarde de euro si ca s-au gasit solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde si urmeaza sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde. 

"Solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau intre 50 de miliarde (euro) la 200 de miliarde. Acum stim precis un lucru - reducerea fata de propunerea Comisiei (Europene - n.r.) va fi de 100 de miliarde. Al doilea element pe care il consider foarte important - pana in prezent s-au gasit solutii mai mult sau mai putin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde, urmeaza sa se gaseasca solutii pentru alte 30 de miliarde", a precizat Traian Basescu. 

Potrivit acestuia, in acelasi timp, cel putin din punctul de vedere al Romaniei obiectivul a fost relaxarea conditiilor de accesare a fondurilor europene, iar documentul discutat in noaptea de joi spre vineri este rezultatul negocierilor atat intre state, cat si ale fiecarui stat cu Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: