Alpha Bank obtine in prima instanta anularea unei proceduri de executare silita in valoare de 600.000 euro

Data publicarii: 28-11-2012 | Finante-Banci

Alpha Bank a obtinut in prima instanta anularea unei proceduri de executare silita initiate in temeiul unor scrisori de garantie bancara emise inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Avocatii Alpha Bank au pus in discutie caracterul de titlu executoriu al acestora. 

Judecatoria Sectorului 3 a admis vineri, 23 noiembrie, contestatia la executare formulata de catre Alpha Bank impotriva unei executari silite in valoare de aproximativ 600.000 de euro, intemeiata pe pretinsul caracter executoriu al unor scrisori de garantie bancara emise inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Instanta a dispus totodata anularea intregii proceduri de executare intreprinse impotriva Alpha Bank, precum si intoarcerea executarii silite.

O echipa de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii, formata din avocatii pledanti Ioana Hrisafi si Dan Cristea, a asigurat reprezentarea Alpha Bank in redactarea si sustinerea contestatiei in fata instantei bucurestene.

De asemenea, in dosar a mai fost implicat si Radu Somlea, avocat asociat in cadrul firmei de avocatura clujene Nistorescu, Somlea & Asociatii. 

"Speta se va putea dovedi un precedent pretios pentru disputele legate de figura juridica a scrisorii de garantie bancara, in special in ipoteza in care acesteia ii este aplicabila legislatia anterioara intrarii in vigoare a Noului Cod Civil. Concret, in acest litigiu teza centrala dedusa judecatii a constat in absenta caracterului executoriu al scrisorilor de garantie bancara emise inaintea datei de adoptare a Noului Cod Civil”, a declarat Ioana Hrisafi, Avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Decizia Judecatoriei Sectorului 3 este atacabila cu recurs in fata Tribunalului Bucuresti.

Tuca Zbarcea & Asociatii este cotata in fruntea clasamentului realizat de directorul international Legal 500 in ceea ce priveste capacitatea de solutionare a disputelor. Echipa de peste 40 de avocati din cadrul departamentului de litigii si arbitraje interne si internationale reprezinta clienti la toate nivelurile sistemului jurisdictional romanesc, de la tribunalele de prima instanta pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in proceduri speciale in fata Curtii Constitutionale si in fata instantelor nationale si internationale, in proceduri complexe de arbitraj in baza regulilor Curtii de Arbitraj Comercial International (Camera de Comert si Industrie a Romaniei), ICC, UNCITRAL si ICSID. 

Despre Tuca Zbarcea & Asociatii:

Cu o echipa formata din 95 de avocati in cadrul biroului din Bucuresti, Tuca Zbarcea & Asociatii opereaza un sediu secundar in Cluj-Napoca, care functioneaza in asociere cu Nistorescu, Somlea & Asociatii, cat si un birou de reprezentanta in Madrid, Spania. Totodata, firma a stabilit o colaborare strategica pe principiul "best friend” cu firma de avocatura Turcan Cazac, liderul pietei de avocatura de business din Chisinau, Republica Moldova.

Tuca Zbarcea & Asociatii ofera asistenta juridica in toate domeniile dreptului, fiind recomandata de prestigioase directoare internationale de specialitate pentru serviciile in domenii precum litigii si arbitraje internationale, achizitii publice, energie si resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructura, dreptul muncii si drept social,  drept societar si comercial, fuziuni, achizitii / privatizari, etc. 

Tuca Zbarcea & Asociatii a primit numeroase recunoasteri si distinctii pe plan local si international, fiind castigatoarea premiului "Firma de Avocatura a Anului” timp de patru ani consecutivi si desemnata "Cea mai inovatoare casa de avocatura din Europa Continentala” de catre Financial Times. De asemenea, firmei i-a fost acordata cea mai importanta distinctie a directorului international de specialitate Chambers Europe - premiul "Law Firm of the Year” (Chambers Europe Awards for Excellence 2010), precum si cel mai important premiu regional atribuit de revista britanica The Lawyer - "Firma de Avocatura a Anului pentru Europa de Est si Balcani” (The Lawyer European Awards 2010). 

De asemenea, recent, Tuca Zbarcea & Asociatii a castigat premiul pentru cel mai apreciat stil de management ("Best Managed Workplace”) in cadrul ceremoniei MPF European Leadership Awards 2012.

Portofoliul Tuca Zbarcea & Asociatii include numeroase companii nationale si multi-nationale, importante institutii financiare, precum si autoritati publice si institutii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienti se numara: Erste Bank / Banca Comerciala Romana (BCR), OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Orkla Foods, Colgate Palmolive, GED Capital Development, Cadbury, Bursa de Valori Bucuresti, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, ING Real Estate etc.

Comunicat de presa Tuca Zbarcea & Asociatii


Ultimele stiri pe BankNews.ro: