BNR a imprumutat 17 banci cu 4 miliarde lei

Data publicarii: 04-12-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat ieri 17 banci cu suma de patru mld. lei, oferita pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a continuat sa fie ridicata, suma urcand la 29,45 mld. lei, aproape de recordul inregistrat in urma cu doua saptamani. BNR a limitat ieri, pentru a noua saptamana coansecutiv, suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si a pastrat la 4 mld. lei valoarea disponibila, desi pe piata dobanzile practicate de banci au atins saptamana trecuta cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scaderii plafonului.

Un numar de 15 banci au imprumutat saptamana trecuta suma maxima permisa, de 4 mld. lei, iar cererea institutiilor de credit a fost de 26,57 mld. lei. La licitatia organizata in urma cu doua saptamani suma licitata de banci a atins un nivel record, de 30,19 mld. lei. Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. 

Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate. Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana. Dupa ce BNR a scazut saptamana trecuta plafonul de la sase la patru mld. de lei, unele banci au inceput sa ridice dobanzile. Astfel, dobanzile pentru sumele atrase pe termen de pana la o saptamana au urcat peste 6% inca de miercuri, atingand cele mai ridicate niveluri din acest an. Pe de alta parte, cursul de schimb a coborat joi la cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, respectiv la 4,5059 lei/euro.

 BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 6 mld. lei si 4 mld. lei, de la reluarea plafonarii.

Sursa: Curierul National