Sondaj inainte de alegeri: cu cine voteaza romanii

Data publicarii: Astazi, 05-12-2012 | Politica

Aproape doua treimi dintre romani il vad pe actualul premier la Palatul Victoria si dupa testul electoral din aceasta saptamana. Conform unui sondaj CSCI, 30% dintre votanti sunt de parere ca Traian Basescu nu il va mai numi in fruntea Guvernului pe Victor Ponta. In cazul in care seful statului ar refuza sa-i acorde inca un mandat lui Ponta, USL ar trebui sa recurga la o noua suspendare a presedintelui, considera 60% dintre respondenti.

63% dintre romani cred ca Victor Ponta va fi numit pentru un nou mandat de premier in urma alegerilor de duminica, in timp ce 30% nu ii acorda actualului prim-ministru vreo sansa de a-si continua mandatul. Datele reies dintr-un sondaj CSCI, realizat in perioada 29 noiembrie - 4 decembrie 2012 pe un esantion de 1.542 de persoane.

60% dintre respondenti considera in schimb ca Traian Basescu ar trebui suspendat in cazul in care va refuza sa-l numeasca premier pe Victor Ponta. O treime dintre participantii la sondaj spun in schimb ca USL nu ar trebui sa recurga la o noua suspendare.

Cercetarea CSCI a fost realizata in contextul in care in iultimele doua saptamani presedintele Basescu si liderii USL au avut mai multe contre in privinta numirii premierului rezultat in urma alegerilor de duminica. In timp ce seful statului a anuntat ca ia in calcul atat coabitarea cu USL, cat si o lupta politica ce ar urma sa fie dusa, premierul a transmis ca Basescu se afla in campanie electorala. Conform lui Ponta, nici un alt personaj politic din USL nu ar accepta sa fie desemnat in functia de prim-ministru in cazul in care USL va obtine majoritatea mandatelor. 

Acelasi sondaj indica si un posibil rezultat al scrutinului din 9 decembrie. 60% dintre cei care vor vota la alegerile de duminica ar opta pentru USL, in timp ce 19,2% ar pune stampila pe ARD. PPDD ar obtine 12% din voturi, in timp ce UDMR ar atinge pragul electoral de 5%.

Un rezultat care ar plasa USL in jurul a 60% presupune si cresterea numarului de parlamentari. Potrivit unei simulari realizata de IPP, USL ar obtine un numar de 326 de mandate in cazul unui scor de 58%, iar numarul total de mandate ar ajunge la 503, cu 51 de parlamentari mai mult decat in prezent.

Credeti ca dupa 9 decembrie Traian Basescu il va numi premier pe Victor Ponta ?

  • DA 63%
  • NU 30%
  • ns/nr 7%

Ar trebui USL sa-l suspende pe Traian Basescu daca nu il va numi premier pe Victor Ponta?

  • DA 60%
  • NU 31%
  • ns/nr 9%

Ce fel de premier ar trebui sa numeasca Traian Basescu?

  • Victor Ponta 56%
  • un tehnocrat 41%
  • ns/nr 3%

Integral in RTV.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: