Stockholm: Laureatii 2012 ai Premiului Nobel au intrat in posesia recompenselor

Data publicarii: 11-12-2012 | Diverse

Regele Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei, a oferit luni, la Stockholm, Premiile Nobel pentru literatura, medicina, fizica, chimie si economie celor 9 laureati proveniti din cinci tari, in cadrul unei ceremonii ce a ramas neschimbata de la infiintarea acestor prestigioase premii, transmite AFP.

Conform traditiei, premiile sunt inmanate sub aula Casei de Concerte, decorata pentru aceasta ocazie speciala cu flori galbene, rosii si portocalii, in chiar ziua in care a incetat din viata fondatorul acestor premii, Alfred Nobel (10 decembrie 1896). 

Surazatori, laureatii, exclusiv barbati, au primit din mana suveranului o medalie de aur si o diploma. De asemenea, premiul mai consta in suma de 8 milioane de coroane suedeze (925.000 de euro), premiu care trebuie impartit in cazurile in care sunt mai multi castigatori la aceasi categorie. 

Premiul pentru Medicina a fost atribuit japonezului Shinya Yamanaka si britanicului John Gurdon pentru munca lor cu privire la celulele stem si faptul ca au demonstrat ca acestea se pot respecializa, generand orice tip de tesut. 

Americanii Robert Lefkowitz si Brian Kobilka au primit Nobelul pentru Chimie pentru ca au elucidat o parte din secretele celulelor umane, deschizand calea spre obtinerea unor tratamente mai eficiente. 

Premiul pentru Fizica a fost atribuit unui francez, Serge Haroche, si unui american, David Wineland, specialisti in optica cuantica, a caror activitate a deschis calea spre obtinerea unor calculatoare extrem de puternice. 

Americanii Alvin Roth si Lloyd Shapley au obtinut Nobelul pentru Economie, pentru activitatea lor in domeniul mecanismelor de reglare a cererii si ofertei pe piata. 

Romancierul chinez Mo Yan a fost premiat pentru o carte care descrie cu realism istoria tarii sale. 

Laureatii vor fi onorati de asemenea si printr-un dineu de gala, urmat de un bal, in prezenta familiei regale suedeze si a aproximativ 1.300 de invitati. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: