Raport OIM: Femeile, mai afectate de somaj decat barbatii

Data publicarii: 12-12-2012 | HR/Cariere

Femeile sunt mai afectate de somaj decat barbatii, arata raportul pe 2012 privind tendintele mondiale in angajarea femeilor facut public, marti, la Geneva de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), preluat de AFP, citat de Agerpres. 

Potrivit acestui raport, realizat in cooperare cu ONU Women (entitatea ONU pentru egalitatea de gen si sustinerea femeilor), intre 2002 si 2007 rata somajului pe plan mondial in randul femeilor era de 5,8%, comparativ cu 5,3% pentru barbati.

Criza survenita ulterior a crescut acest decalaj de la 0,5% la 0,7%, ceea ce s-a tradus prin distrugerea a 13 milioane de locuri de munca ocupate de femei, subliniaza documentul.

In plus, autorii acestuia avertizeaza ca nu exista nicio perspectiva de ameliorare in urmatorii ani.

Per total, dupa criza din 2009, in lume s-au pierdut 29 de milioane de locuri de munca ocupate atat de barbati cat si de femei, iar in 2013 s-ar mai putea pierde inca 2,5 milioane.

"In pofida contributiei pe care o au la economie si la productivitatea acesteia la scara mondiala, femeile se confrunta cu numeroase obstacole care le impiedica sa-si realizeze pe deplin potentialul economic", a declarat fosta presedinta din Chile Michelle Bachelet, directoarea ONU Women.

In tarile in curs de dezvoltare, femeile au fost afectate de somaj in special in sectorul comertului, mai arata raportul. Si in economiile avansate, cota de angajare a femeilor in industrie s-a redus la jumatate, iar 85% dintre femeile care au plecat din industrie s-au reorientat catre servicii, cu precadere invatamant si sanatate.

In anul in curs, potrivit raportului, o treime dintre femei lucreaza in agricultura, aproape jumatate in servicii si 16% in industrie.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: