Romania va avea drept de vot in cadrul viitoarei Uniuni Bancare

Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci

Romania si celelalte noua state noneuro vor avea drept de vot in Consiliul de Supraveghere al Bancii Centrale Europene (BCE), in cadrul proiectului Uniunii bancare, acesta fiind unul dintre punctele de frictiune care au provocat discutii aprinse pe parcursul acestui an. Ministrii de finante din Uniunea Europeana au agreat in cadrul Consiliului Ecofin forma finala a pachetului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara - primul pilon in proiectul Uniunii Bancare.

"In urma discutiilor desfasurate pe parcursul a 14 ore s-a convenit asupra regulamentului, care spune ca orice stat membru poate participa in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere Bancara. Astfel, statele noneuro participante devin membri cu drept de vot in Consiliul de supraveghere", potrivit informatiilor transmise de Ministerul Finantelor.

BCE va supraveghea toate bancile din mecanismul unic de supraveghere incepand cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului. In cazul unor situatii de recapitalizare directa a unor banci prin Mecanismul European de Stabilitate, aceste termene pot fi devansate pentru ca BCE sa poata supraveghea mai repede respectivele institutii de credit.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: