Bancile vor face provizioane suplimentare de circa 600 milioane de euro

Data publicarii: 20-12-2012 | Finante-Banci

Bancile vor fi obligate sa constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane euro) rezultate din reevaluarea garantiilor pentru creditele acordate, diferente constatate la auditarea situatiilor financiare de la jumatatea anului.

 Potrivit unor surse bancare, auditorii au constatat diferente intre valoarea garantiilor luata in considerare de banci si valoarea de piata a acestora chiar si de peste 30%. Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creste cu mai mult de 10%. Rezultatele raportate de bancile comerciale dupa primele sase luni indica o pierdere cumulata pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, in conditiile in care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei in IFRS.

Practic, dupa auditarea situatiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor sase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severa la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei, informeaza Mediafax.

Integral in Puterea.ro