Cine sunt cei 12 ministri care vor gestiona economia Romaniei

Data publicarii: 20-12-2012 | Politica

Nu mai putin de 12 ministri se vor ocupa in urmatoarea perioada de problemele spinoase ale economiei pe toate palierele ei. In acest domeniu, Guvernul Victor Ponta a dispus infiintarea urmatoarelor ministere: Finante, Industrie si Comert, Energie, Comunicatii, Fonduri Europene, Mediu, Agricultura, Transporturi, Paduri si Ape, IMM-uri si Mediul de Afaceri. De asemenea, au fost numiti ministri delegati pentru Buget si Proiecte de Infrastructura.

Ministerul Industriei si Comertului - Varujan Vosganian - (54 de ani) - PNL

A mai detinut functia de ministru al economiei si finantelor in Guvernul Calin Popescu Tariceanu. Propus pentru pozitia de comisar al Romaniei la UE, Vosganian a renuntat dupa ce a fost acuzat in presa ca ar fi fost agent al Securitatii. CNSAS a stabilit ca acesta nu a fost niciodata colaborator al Securitatii.

Vosganian a fondat Partidul Alternativa Romaniei transformat in Uniunea Fortelor de Dreapta (UDF) care a fuzionat apoi cu PNL. Este vicepresedinte al PNL.

Varujan Vosganian a absolvit Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. De asemenea, este doctor in economie la ASE.

Ministerul Finantelor - Daniel Chitoiu - (45 de ani) - PNL

A detinut anterior portofoliul de ministru al Economiei in Cabinetul Victor Ponta. Totodata, el a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) timp de 4 ani, in perioada guvernarii Tariceanu. A facut parte din mai multe consilii de administratie ale unor societati de stat.

Chitoiu mai este vicepresedinte al PNL si presedinte al Camerei Consultantilor Fiscali.

A contribuit la elaborarea programului de guvernare al Aliantei DA pentru alegerile parlamentare din 2004, in care a fost prevazuta cota unica de impozitare de 16%. 

Ministrul a absolvit Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE, precum si cateva cursuri la Institute of Charted Accountants of Scotland si la Colegiul National de Aparare. Este doctor in economie la ASE.

Daniel Chitoiu este finul lui Dan Radu Rusanu, supranumit "hrebenciucul PNL". 

Ministrul Agriculturii - Daniel Constantin - (33 de ani) - PC

A detinut aceeasi pozitie si in primul Guvern Ponta. Ales in anul 2010 la conducerea PC, activitatea sa politica este strans legata de Dan Voiculescu, care detine un grup de firme cu interese in agricultura.

Constantin a fost directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura in perioada aprilie-octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu. 

Totodata, a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru Agricultura, de reforma Politicii Agricole Comune, dar si de negocierile privind cadrul financiar 2007-2013. 

A urmat cursurile Facultatii de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti si a absolvit un master in managementul calitatii si inovatiei. 

Integral in Ziare.com