Ministrul Agriculturii: Intreruperea platilor prin Programul Operational de Pescuit ar putea fi ridicata in februarie

Data publicarii: 16-01-2013 | Finante-Banci

Intreruperea platilor prin Programul Operational de Pescuit (POP) ar putea fi ridicata cel tarziu in luna februarie in conditiile in care, in prezent, autoritatile asteapta ultimul raport in acest sens de la Comisia Europeana, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Pe Programul Operational de Pescuit (POP) cred ca exista premise importante sa ridicam aceasta intrerupere de plati din partea Comisiei Europene. Asteptam in luna ianuarie, cel tarziu in februarie, ultimul raport intocmit in urma vizitei auditorilor de la Bruxelles, dar si a misiunii autoritatii de audit din Romania, care a fost mult mai buna decat precedentele. In perioada de intrerupere trebuia sa remediem problemele constatate de auditori pentru ca altfel riscam sa intram in faza de suspendare. Eu cred ca am depasit acest moment", a spus Constantin. 

Acesta a precizat ca beneficiarii fondurilor europene pentru pescuit nu au fost afectati de aceasta intrerupere, pentru ca platile au fost efectuate din bugetul national, Romania nereusind sa-si recupereze banii de la Bruxelles. 

"Avem deja plati din bugetul national de peste 60 de milioane de euro pe acest program, ceea ce reprezinta o suma importanta pe care Romania nu a recuperat-o de la Bruxelles. Programul insa poate fi derulat in continuare", a subliniat seful MADR. 

Potrivit sursei citate, specialistii MADR lucreaza la viitorul POP 2014-2020, program care va fi finalizat in 2013."Am inceput sa lucram la POP 2014-2020, pe care speram sa-l definitivam pana la finele lui 2013. Sper sa obtinem o suma mai mare in negocieri decat pe actualul program", a adaugat Daniel Constantin. 

Guvernul a aprobat, la inceputul lunii ianuarie, trecerea activitatii de pescuit si acvacultura de la MADR la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, impreuna cu personalul si bunurile Agentiei de Pescuit si Acvacultura, insa Autoritatea de Management pentru POP a ramas in continuare la MADR. 

"Activitatea ANPA si elaborarea de politici in domeniul pescuitului merg la Ministerul Mediului, dar programul POP ramane la MADR pentru ca este o chestiune de acreditare si functionare. AM-POP este organizata ca si directie generala in cadrul MADR", a aratat ministrul Agriculturii. 

Platile prin Programul Operational pentru Pescuit au fost intrerupte din 13 ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management. 

Romania beneficiaza, pana in 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, din care 230,714 milioane euro reprezinta asistenta UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenta este asigurata din bugetul national. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: