Letonia adopta un pachet legislativ cheie pentru aderarea la zona euro

Data publicarii: 01-02-2013 | International

Parlamentul leton a adoptat joi o serie de legi cheie necesare pentru ca republica baltica sa poata deveni cel de-al 18-lea membru al zonei euro la 1 ianuarie 2014, in pofida unei opozitii semnificative din partea populatiei din aceasta tara fata de adoptarea monedei unice europene, informeaza AFP si AP.

Legile adoptate joi reprezinta un ultim obstacol legal inainte ca Letonia sa ceara formal Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene unda verde pentru aderarea sa la zona euro. Cele doua institutii urmeaza sa isi dea verdictul pana la mijlocul anului. 

Pachetul legislativ, propus de premierul Valdis Dombrovskis si adoptat cu voturile a 52 de parlamentari din cei 100 prezenti, cuprinde masuri precise in special cu privire la perioada de tranzitie in care preturile vor fi afisate atat in lats, moneda letona, cat si in euro. 

Sondajele recente arata ca majoritatea letonilor se opun unei intrari rapide in zona euro, temandu-se ca aceasta nu va face decat sa sporeasca dificultatile pentru fosta republica sovietica de doua milioane de locuitori, care nu si-a revenit inca din profunda criza in care s-a aflat in anii 2008-2009. In acei doi ani, PIB-ul leton s-a contractat cu 25%. 

Intr-un discurs tinut in fata deputatilor inaintea votului, premierul Dombrovskis a insistat asupra faptului ca aderarea la zona euro va aduce o stabilitate financiara, va stimula investitiile si va elimina posibilitatea speculatiilor cu moneda nationala. 

'Alternativa la zona euro este aflarea la periferia Europei', a afirmat premierul, adaugand ca guvernul leton va cere Comisiei unda verde pentru aderare in luna februarie sau cel tarziu in martie. 

Letonia va fi cea de-a doua republica din fosta URSS integrata in zona euro, dupa Estonia, care a aderat la moneda unica in ianuarie 2011.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: