Creditele ipotecare in euro s-au scumpit usor in ianuarie

Data publicarii: 04-02-2013 | Finante-Banci

Inceputul de an a adus usoare modificari in costul creditelor ipotecare. In timp ce la creditele in lei s-au inregistrat scaderi timide, o parte din ofertele de credit in euro au cunoscut scumpiri.

Pe segmentul creditelor ipotecare in lei, doar BCR si ING Bank au anuntat reduceri de dobanda, cuprinse intre 0,4% si 1%, restul bancilor pastrandu-si conditiile nemodificate. Tendinta de scadere nu este insa clara, mai ales in conditiile in care nici in 2012, ofertele nu au avut o evolutie unitara. 

n prima parte din 2012, DAE mediu la un credit ipotecar in lei scazuse de la 10,4% la 9,8%, conform datelor Conso.ro. Perioada a coincis insa si cu o reducere a valorilor Robor, astfel incat scaderea ar putea fi explicata si prin prisma acestei evolutii.

Spre finalul anului insa, odata cu revenirea Robor la valori de aproape 6%, DAE mediu s-a reintors pe crestere si a urcat pana la 11% in decembrie. In cazul creditelor in euro tendinta a fost mai dinamica. Bancile au ieftinit creditele pana spre toamna anului trecut, pentru ca apoi costurile sa se intoarca pe o tendinta de crestere. 

Integral in Conso.ro