Topul mondial al taxelor: Romania este printre campionii TVA

Data publicarii: 06-02-2013 | Economie

Din 120 de tari, doar Ungaria, Croatia si un grup de tari nordice au o cota de TVA mai mare decat cea de 24% din tara noastra. Fiscalitatea presanta, multitudinea taxelor si instabilitatea legislativa alunga investitorii.

E mult sau putin TVA de 24% si impozit pe profit de 16%? Raspunsul poate fi complet numai dupa o comparatie cu alte tari din regiune sau chiar de pe intreg mapamondul. Iar un astfel de studiu comparativ, publicat de compania de autdit si consultanta KPMG, ne plaseaza printre tarile cu cel mai presant regim al Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), dar si cu un mediu relativ lejer din punctul de vedere al impozitarii profitului.

Concret, daca Ungaria este campioana mondiala absoluta la TVA, cu 27%, Romania - cu 24% - se situeaza foarte aproape de varful clasamentului, fiind devansata doar de Islanda (25,5%) si un grup de tari cu 25% format din Croatia, Danemarca, Norvegia si Suedia.

In cazul impozitului pe profit, cota noastra de 16% ne plaseaza pe locul 99 din cele 120 de tari analizate, ceea ce ar putea sa ne creeze impresia ca avem un regim atractiv din acest punct de vedere. Dar aici ne surclaseaza Bulgaria si Serbia, care au cote de doar 10% si TVA de 20%. De aceea, chiar autorii studiului arata ca nu e de-ajuns o cota redusa, cata vreme regimul este instabil.

"Romania are un impozit pe profit relativ scazut, ceea ce prezinta interes pentru investitori. Totusi, una dintre dificultatile constante este data de schimbarile legislative frecvente.  Stabilitatea crescuta a legislatiei fiscale ar aduce multe beneficii economiei. Oamenii de afaceri trebuie sa-si planifice activitatile pe termen mediu si lung si au nevoie ca taxele sa fie clare", a declarat Serban Toader, senior partner KPMG Romania.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: