Bancile straine din Romania si-au redus expunerea cu 8%

Data publicarii: 08-02-2013 | Finante-Banci

Bancile cu capital strain care au participat la prima initiativa de la Viena si care detin circa doua treimi din sistemul bancar romanesc si-au redus expunerea pe subsidiarele din Romania cu 8% din martie 2009 pana la sfarsitul anului trecut, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Procesul de dezintermediere controlata continua. Cea mai recenta cifra, care cred ca este pentru 11 luni, era de 8% reducere a pasivelor mama - fiica pentru subsidiarele cu capital strain, cele aferente sistemului Viena 1. Acele banci straine detin impreuna doua treimi din sistemul bancar. O anumita reducere se cunoaste. Aceasta reducere este fata de martie 2009", a afirmat Popa, dupa conferinta de presa in care a fost prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei, citat de Mediafax.

El a aratat ca aceasta scadere este partial compensata de faptul ca o parte din liniile de finantare anterior disponibile au fost transformate in credite subordonate, care sunt elemente de rang 2, si contribuie la capitalizarea sistemului bancar intr-o maniera directa.

Nivelul de solvabilitate a sistemului bancar era de 14,7% la nivelul lunii septembrie, potrivit viceguvernatorului BNR.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: