Noua taxa auto se aplica din 15 martie

Data publicarii: 20-02-2013 | Auto

  • Pana atunci Guvernul trebuie sa adopte normele metodologice
  • In noua taxa nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica, pentru ca aceasta este oricum reflectata in  impozitul anual

Proiectul timbrului de mediu a fost adoptat ieri de Guvern, acesta urmand sa intre in vigoare de la 15 martie, data pana la care vor trebui elaborate si aprobate si normele metodologice de aplicare a taxei de timbru.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa sustinuta in urma sedintei de Guvern, ca in noua reglementare nu se va mai tine cont de capacitatea cilindrica a autovehicului, "pentru ca aceasta oricum este reflectata in impozitul anual pe care-l plateste fiecare proprietar de autovehicul".

"Noul act normativ prevede costuri similare celor actuale pentru Euro 5, dar crescute pentru Euro 4 si Euro 3, in timp ce pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 costurile vor scadea fata de nivelul actual", a afirmat Rovana Plumb.

Printre noutatile amintite de ministrul mediului se numara acordarea unui "ecotichet" in valoare de 2.500 de euro pentru masinile electrice si diferentierea taxei in functie de carburant "pentru ca motorina este mai poluanta decat benzina".

Taxa ramane aceeasi pentru Euro 5 si scade cu 90% pentru non-euro

Recent, Guvernul a anuntat ca a definitivat forma noii taxe auto, aplicata sub forma timbrului de mediu, cu o formula de calcul diferita, care conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Intr-un document elaborat de Ministerul Mediului si transmis presei se arata ca taxa va ramane la aceleasi cote pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu va fi platit nimic.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: