Schimbare de lider pe piata asigurarilor

Data publicarii: 20-02-2013 | Finante-Banci

Astra a reusit sa-si creasca afacerile pe ansamblul anului trecut si s-a instalat pe primul loc, cu prime subscrise de peste 1,1 miliarde lei, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decat ocupantul locului secund, Omniasig.

Astra Asigurari a revenit pe primul loc in topul societatilor de asigurare din Romania. Compania a incheiat anul 2012 cu prime brute subscrise in valoare de 1,13 miliarde lei, in crestere fata de anul precedent. Fostul lider, Omniasig, a depasit cu putin pragul de 1 miliard de lei in prime brute subscrise, marcand o scadere de aproximativ 15% fata de anul 2011. 

Potrivit ZF, topul societatilor de asigurare este completat de Allianz-Tiriac (901 milioane lei), Groupama (807 milioane lei) si Asirom (596 milioane lei). Liderul pietei are planuri ambitioase si pentru 2013. "Astra si-a bugetat sa creasca in 2013 cu doua cifre, evolutie ajutata si de subscrierile din afara tarii. Vom continua sa mizam pe subscrierile din exterior. Spre exemplu, subscrierile Astra in Ungaria reprezinta 10% din veniturile companiei la nivelul anului 2012", spune Iulius Alin Bucsa, presedintele Astra Asigurari. Seful societatii considera ca intreaga piata are sansa de a reveni anul acesta.

"Aceasta crestere va veni din majorarea tarifului de prima la politele RCA si din avansul 

PIB-ului, la care se adauga evolutiile pozitive pe segmentul asigurarilor de locuinte si de sanatate. Daca reforma in sistemul sanitar se va pune in practica, atunci avansul subscrierilor la nivelul pietei va fi si mai mare", arata Bucsa.

Afaceri pe alte continente

Astra a  plecat in cautare de clienti in cealalta parte a lumii. Dupa ce a deschis birouri in mai multe tari din Europa, Astra Asigurari schimba modelul de dezvoltare in afara tarii si anunta ca va intra, prin intermediul unor bro-keri locali, pe mai multe piete din America de Sud. Primul pas este Ecuador. "Vom subscrie din Romania polite in Ecuador in prima parte a acestui an, iar liniile de asigurari vor fi pentru inceput bunuri si cladiri, riscuri catastrofale, de aviatie si maritime. Intentionam, de asemenea, sa ne extindem si in alte tari din America Latina in urmatorii doi ani, respectiv in Peru, Columbia si Bolivia", a declarat presedintele directoratului Astra, Iulius Alin Bucsa. Potrivit datelor Astra, valoarea investitiilor de pana acum in sucursalele deschise in afara tarii depaseste 8 milioane de euro.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: