Mii de persoane au participat la o ampla manifestatie la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist

Data publicarii: 28-02-2013 | Mediu

Aproape 8.000 de oameni au protestat in Barlad fata de exploatarea gazelor de sist in zona. Locuitorii vor sa impiedice firma americana Chevron sa inceapa exploatarea in comuna Bacesti. La miting au sosit si protestatari din Vaslui, Galati si Buzau.

Manifestantii au sustinut ca metoda de exploatare a Chevron ii va imbolnavi, iar apa va fi contaminata.

Este a patra actiune de acest gen in zona, iar oamenii sunt decisi sa continue manifestatiile, scrie Digi24.ro

Protestul a fost organizat de un grup de initiativa format din avocati, preoti, fosti colonei, grup care spune ca a studiat problema si subliniaza ca riscurile sunt mult mai mari decat beneficiile.

Gigantul american Chevron a primit la sfarsitul lunii decembrie, un certificat de urbanism de la autoritatile vasluiene in baza caruia poate sa inceapa sa sape dupa gaze de sist.

Forajele vor fi facute in satul Paltinis, la 100 de kilometri de Barlad, oras in care, in urma cu 10 luni, 5.000 de oameni au protestat fata de planurile companiei americane.

Acordarea certificatului de urbanism catre Chrevron marcheaza prima decizie a autoritatilor romane de a da cale libera explorarii gazelor de sist.

Se intampla la aproape un de cand subiectul gazelor de sist a devenit subiect de motiune si motiv de schimbare radicala a pozitiei celor care formeaza actualul guvern.

Chevron a mai concesionat alte trei perimetre, in Dobrogea, in zona localitatilor Adamclisi, Vama Veche si Costinesti.

Bulgarii au retras licenta Chevron, Polonia si Marea Britanie au dat liber la exploatare

Ecologistii sustin ca metoda de extractie a gazelor de sist, prin asa-zisa fracturare hidraulica, este poluanta. Ea consta in injectarea de apa cu nisip si substante chimice in roca pentru a o sparge si a elibera gazul. Specialistii in energie spun insa ca exploatarea acestor gaze ar putea aduce Romaniei nu numai eliminarea importurilor, dar chiar si scaderea pretului.

La nivel european, opiniile privind gazele de sist sunt impartite.Bulgaria, de exemplu, a interzis exploatarile de gaze si a retras licenta Chevron. Polonia, pe de alta parte, este disperata sa inceapa folosirea de astfel de gaze.

Marea Britanie, un adversar al acestei resurse in trecut, a dat de curand liber la explorare.

Autoritatile comunitare inca nu s-au pronuntat. Pana la finele lunii martie, Comisia Europeana deruleaza o consultare publica pe aceasta tema. Peste Ocean, Statele Unite exploateaza gazele de sist de decenii. Pretul la gaze in America a scazut la minimul din ultimii 20 de ani.

Gazul american costa cam cat cel romanesc, de patru ori mai ieftin decat cel de import rusesc.

Sursa: Digi24.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: