Paradoxul romanesc: agricultura e profitabila ori pe suprafete foarte mari, ori foarte mici

Data publicarii: 28-02-2013 | Afaceri

Cateva zeci sau chiar 100 de hectare e cea mai nepotrivita suprafata pe care o poate avea un fermier: prea mica pentru cultura de cereale, prea mare pentru culturile intensive in munca.

Fermierii mici si exploatatiile de dimensiuni medii au fost intodeauna dependenti sau mai degraba ”victime” ale politicilor guvernamentale, sustin fermierii. Fie ca vorbim despre subventii negociate cu Uniunea Europeana - la o treime din cele primite de agricultorii din Vest -, fie ca aducem in discutie rezerva bancilor de a finanta micii agricultori sau absenta programelor de finantare pentru silozuri, achizitia de tractoare si utilaje agricole, micii fermieri romani au mici sanse de supravietuire. Alte probleme cu care se confrunta de ani de zile sunt legate de preturile in crestere la inputuri pe fondul devalorizarii leului in raport cu euro, politica marilor traderi sau absenta reglementarilor clare pentru a incheia lanturile de productie si vanzare.

Colac peste pupaza, peste capul fermierilor a cazut si impozitul agricol, o alta piatra de moara de gatul lor, care va accelera faramitarea exploatatiilor si instrainarea terenurilor. In aceste conditii, nu-i de mirare ca micii agricultori cauta solutii ”magice” pentru a supravietui.

Numai ca, dincolo de cateva cazuri de succes, incepe realitatea sumbra. Se pune intrebarea - in conditiile de piata din Romania, poti avea profit de pe o suprafata de 50-100 de hectare? Raspunsul fermerilor vine sec - categoric NU! La fel cred si dealerii de tractoare si utilaje agricole. Poti incepe sa te gandesti la profit doar daca exploatezi macar cateva sute de hectare.

Integral in AgroIntel.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: