De ce au nevoie bancherii de datele clientilor de la Fisc?

Data publicarii: 28-02-2013 | Finante-Banci

Bancherii ar putea accesa, prin STS, datele personale ale clientilor de la Evidenta Populatiei si Fisc, initiativa motivata prin contracararea tentativelor de frauda. Dincolo de asta, aparitia datelor de la Fisc poate usura executarea silita a debitorilor cu credite de nevoi personale fara ipoteca si restante la activ.

 In piata se vorbeste despre un proiect legislativ care ar permite bancherilor sa aiba acces, prin STS, la bazele de date ale clientilor de la Evidenta Populatiei si Fisc. Paternitatea ideii e pasata acum intre ARB si BNR. "Asociatia Bancilor a luat in calcul o initiativa asemanatoare, acum cativa ani - era vorba atunci de datele de la Evidenta Populatiei, suntem confruntati cu tot felul de cazuri in care solicitantul de la ghiseu nu e una si aceasi persoana cu cea din actele pe care le prezenta. Dar ANPC a avut obiectii privind prelucrarea datelor cu caracter personal si am renuntat la initiativa”, spune Radu Ghetea, presedintele ARB. De unde vine atunci ideea accesarii de informatii de la  Fisc si Evidenta Populatiei de catre bancheri? "Nu stiu, intrebati la BNR, domnul Cinteza (directorul directiei de supraveghere, n.n) a vorbit primul despre asta la sfarsitul saptamanii trecute, la un seminar din Sinaia”, a replicat domnul Ghetea.

"Nu stiu nimic despre asta, intrebati la ARB”, ne-a raspuns si Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR. "Eu nu stiu nimic, cata vreme lucrurile sunt la nivel de discutii, cata vreme nu apare nimic concret, nu pot comenta”, a incheiat domnul Stet.  In Adevarul, Nicolae Cinteza, este citat in modul urmator "Serviciul de Telecomunicatii Speciale va pune la dispozitia sistemului bancar  baza de date pentru accesarea in timp real a site-ului Fiscului si al Evidentei Populatiei, pentru a verifica datele solicitantilor de credite. Nu de alta, dar au existat buletine cu o persoana in poza de pe card si o alta persoana in poza de la Evidenta Populatiei. Sau, intr-un alt caz, au fost retrageri de bani aproape simultane la Constanta, apoi la Medgidia si la Ploiesti, pe acelasi buletin".

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: