Consiliul European: UE va incerca sa gaseasca mijloacele de relansare a cresterii economice

Data publicarii: 14-03-2013 | Economie

Uniunea Europeana va incerca sa gaseasca la Consiliul European de joi si vineri mijloacele pentru relansarea cresterii, continuand in acelasi timp consolidarea finantelor sale publice, in contextul in care este prinsa in recesiune si intr-o austeritate din ce in ce mai contestata, transmite AFP.

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc joi dupa-amiaza la Bruxelles pentru un summit care ar urma sa fie ultimul pentru premierul italian Mario Monti si primul pentru presedintele cipriot Nicos Anastasiades. 

Dupa mult timp, reuniunea nu se mai afla sub urgenta crizei. Un summit 'un pic plictisitor nu este o alegere proasta', ar fi afirmat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit unui diplomat. 

Cei 27 de lideri ar urma sa reflecteze asupra celui mai potrivit mijloc de relansare a cresterii si de creare de locuri de munca, in contextul in care somajul afecteaza un tanar din patru in Europa. Daca obiectivul este unanim impartasit, mijloacele de a-l obtine sunt diferite: anumite tari apara caile liberale, fara a face derogari de la austeritate, in timp ce altele sustin o relaxare a eforturilor bugetare. 

"Unele ar vrea sa existe o discutie privind incetinirea consolidarii bugetare", a recunoscut o sursa europeana, considerand totusi ca ar fi 'ciudat sa se relaxeze efortul (de consolidare), in contextul in care toate regulile sunt in cele din urma in vigoare si suntem pe cale de a obtine reducerea deficitelor'. 

Printre aceste state, Franta militeaza pentru obtinerea unei amanari din partea Comisiei Europene pentru a-si reduce deficitul public sub 3% din PIB, cum ar fi trebui s-o faca in acest an. 

La nivel general, Parisul sustine o relaxare a constrangerilor bugetare pentru 'a nu adauga austeritate la recesiune', conform unei formule dragi presedintelui Francois Hollande. O perspectiva pe placul tarilor din Sud, lovite dur de criza. 

"Nu exista o marja de manevra prea mare", a declarat miercuri un diplomat european. 

Insa liderii europeni vor trebui sa tina cont de climatul de nemultumire din Europa, exprimat in strada si la urne, asa cum au aratat rezultatele alegerilor italiene. 

Mii de manifestanti sunt asteptati joi la Bruxelles pentru a protesta impotriva austeritatii. "Crearea de locuri de munca si in special crearea de locuri de munca pentru tineri reprezinta prioritatea", afirma Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES). 

Dupa reuniunea celor 27, liderii din zona euro se vor reuni se vor reuni in cursul serii pentru a discuta despre situatia economica, in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, si a presedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. 

Oficial, situatia din Cipru, care asteapta un plan de ajutor pentru a evita falimentul, nu ar urma sa fie evocata, inaintea reuniunii exceptionale a ministrilor din zona euro convocata pentru vineri seara.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: