Liviu Voinea: Acordurile cu FMI si CE trebuie finalizate si continuate

Data publicarii: 15-03-2013 | Finante-Banci

Acordurile Romaniei cu Fondul Monetar International /FMI/ si Comisia Europeana /CE/ trebuie finalizate si continuate, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la prezentarea raportului anual al Societatii Academice din Romania.

El a avertizat ca in lipsa acestor acorduri dobanzile ar creste foarte mult, iar cheltuielile bugetare cu dobanzile la datoria publica s-ar majora in 2013 de la 1,57% din PIB la 1,91% din PIB. 

In opinia ministrului delegat pentru buget, consecintele intreruperii acestor acorduri ar fi negative - o volatilitate mai mare, costuri de finantare mai ridicate si marirea riscurilor de contagiune de pe alte piete, cu risc ridicat de intoarcere a crizei. 

In 'Raportul Anual de Analiza si Prognoza - Romania 2013' al Societatii Academice din Romania /SAR/ se arata ca tara nu are nevoie si nici nu trebuie sa mai semneze un nou acord cu Fondul Monetar International /FMI/. 

'Dintr-un anumit punct de vedere, un nou acord chiar dauneaza pentru ca are acelasi rol pe care l-a avut zona euro pentru Grecia, Spania, Italia, Portugalia, in sensul ca beneficiaza de conditii mai bune de imprumut, atat ca volume cat si ca pret, decat daca nu ar fi fost in acord. Fara reforma, acesti bani nu vor fi folositi decat pentru adancirea dezechilibrelor macroeconomice. In plus, deficitul de cont curent este la un nivel ce poate fi finantat de banca centrala din rezervele proprii, iar decizia Bancii Centrale Europene de a finanta statele cu datorii publice din zona euro reduce riscul unei noi crize de finantare', potrivit unui studiu din raportul de analiza si prognoza al SAR pentru anul 2013. 

In randul expertilor care au contribuit la raportul SAR, opiniile au fost totusi impartite in ceea ce priveste continuarea practicilor Guvernului de a se imprumuta de la FMI prin acorduri stand-by. 

O parte dintre respondentii chestionarului SAR si-au exprimat convingerea ca in continuare exista probleme de credibilitate a Guvernului de la Bucuresti si ca derapajele politicilor economice ar fi stavilite prin semnarea unui nou acord. Asadar, Romania ar fi vazuta, in continuare, incapabila de a se guverna economic rezonabil fara 'dadaca internationala'. Varianta de a evita excesele, de a reforma companiile de stat si de a realiza imprumuturi la dobanzi scazute, inclusiv pentru a da o marja de manevra BNR-ului in cazul cursului de schimb, pare a fi posibila doar prin respectarea conditionalitatilor impuse de organizatii internationale precum FMI. 

In schimb, cealalta jumatate a panelului SAR e de parere ca Romania nu mai are nevoie a fi vegheata de FMI. Pe de o parte, deficitul bugetar este in limite acceptabile, s-a ajustat, iar echilibrele macroeconomice nu mai reprezinta o sursa de ingrijorare. 

'Asadar, imaginea Romaniei la nivel international nu ar avea si mai mult de castigat de pe urma unui nou acord, poate ca din contra. Semnarea lui ar fi un semnal ca inca suntem vulnerabili si ar alunga o parte dintre investitori. Pe de alta parte, nu trebuie sa apelam la FMI de fiecare data cand nu suntem siguri de rezultatele masurilor economice implementate de politicieni. Cum bine au observat expertii nostri, intelegerile cu Fondul Monetar ar trebui sa fie temporare, nu permanente, si in nici un caz considerate solutii la problemele pe care le putem rezolva singuri. In plus, un posibil nou imprumut ar finanta direct doar cursul de schimb, nu si economia reala. Asadar, nu s-ar concretiza in investitii, locuri de munca, prosperitate ci, din contra, ar putea chiar lucra impotriva noastra, intrucat autoritatile romane ar dispune de bani obtinuti usor si la cost redus si nu ar mai fi motivate sa realizeze reformele necesare', se mai spune in raport. 

Valoarea totala a actualului acord al FMI cu Romania este de 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: