Noua bancnota de 5 euro intra de azi in circulatie

Data publicarii: 02-05-2013 | Finante-Banci

Noua bancnota de 5 euro va ajunge in buzunarele europenilor incepand cu data de 2 mai 2013. Bancnota este prima din seria "Europa" care va intra in circulatie, Banca Centrala Europana dand astfel startul schimbarii actualelor bancnote cu unele mai greu de falsificat.

Eurosistemul, care cuprinde Banca Centrala Europeana (BCE) si bancile centrale nationale ale tarilor din zona euro, a incheiat pregatirile pentru introducerea noii bancnote de 5 EUR, prima bancnota din seria "Europa". Noua bancnota va fi emisa prin intermediul canalelor traditionale, respectiv la ghiseele bancilor si la bancomatele din intreaga zona euro, incepand cu data de 2 mai 2013", se arata intr-un comunicat de presa al BCE.

La mai bine de 11 ani dupa ce au intrat in circulatie, actualele bancnote euro vor fi retrase pentru a face loc unei noi serii, care, potrivit oficialilor BCE, au mai multe elemente de siguranta si sunt mai usor de verificat si mai greu de falsificat.

"Filigranul si holograma prezinta un portret al Europei, personaj din mitologia greaca ce a dat numele acestei serii de bancnote. Un 'numar verde smarald' care atrage privirea isi schimba culoarea din verde smarald in albastru inchis si creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos. Liniile de mici dimensiuni imprimate in relief de-a lungul marginii drepte si al celei stangi a bancnotei faciliteaza identificarea acesteia, in special de catre persoanele cu deficiente de vedere. Toate aceste elemente de siguranta se gasesc pe aversul noii bancnote si pot fi verificate cu usurinta utilizand metoda 'atinge, priveste, inclina'. Se preconizeaza includerea acestora in toate bancnotele din seria Europa", mai spun cei de la BCE.

Puteti vedea, in detaliu, noile elemente de siguranta urmand acest link.

Desi toate bancnotele, din toate cuipurile, vor fi inlocuite in cele din urma, doar design-ul bancnotei de 5 euro - cea cu cea mai mica valoare - a fost dezvaluit pana acum. Acesta nu este fundamental schimbat fata de actuala generatie, continuand sa prezinte elemente de arhitectura clasica. De altfel, cei de la BCE spun ca seria Europa va pastra conceptia grafica bazata pe tema "epoci si stiluri" a primei serii si aceleasi culori dominante.

Integral in ECONOMICA.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: