Slovenia, aproape de colaps. Merge pe urmele Ciprului?

Data publicarii: 07-05-2013 | International

Slovenia ar putea urma Ciprului, devenind a sasea tara din zona euro care primeste ajutor financiar european, dupa ani intregi de credite luate cu usurinta, combinate cu un capitalism in stil balcanic si proasta gestionare a companiilor, ce a condus la o criza bancara in tara vazuta, pana recent, drept un model de prosperitate. 

Sectorul bancar din Slovenia are credite neperformante in valoare de aproximativ 6,8 miliarde de euro, reprezentand o cincime din economia nationala, relateaza New York Times. 

Saptamana trecuta, Slovenia a reusit sa castige putin timp, dupa ce a reusit sa imprumute din pietele financiare 3,5 miliarde de dolari, la doua zile dupa ce agentia de evaluare Moody's Investors Service a redus ratingul tarii la statutul de junk (sub nivelul Romaniei).

Pe de alta parte, oficialii sloveni insista ca situatia tarii nu este similara cu a Cipriului si ca nu vor cere ajutor financiar din partea Uniunii Europene. "Pentru moment, dorm linistita", a declarat Alenka Bratusek (foto), premierul sloven. 

In aceasta saptamana, Bratusek, care se afla la guvernare de mai putin de o luna, trebuie sa prezinte Comisiei Europene situatia financiara a tarii. Premierul a precizat ca privatizarea bancilor de stat reprezinta o prioritate, precum si crearea unei banci in care sa fie transferate creditele neperformante. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: