Aderarea la euro: Basescu vrea in 2017, Ponta cere 2019

Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci

Anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen, sau chiar renuntarea la o data fixa, a declarat presedintele Traian Basesu intr-un interviu pentru "Calea Europeana”.

Anterior, Romania avea ca termen anul 2015, dar s-a renuntat la acesta din cauza ca tara noastra nu indeplineste criteriile. Programul de convergenta trimis de guvernul Romaniei la Comisia Europeana nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro.

 "State de mana a doua”

 Basescu a argumentat ca aderarea la euro este o obligatie pentru Romania, care decurge din Tratatul de Aderare si nu se poate spune partenerilor europeni ca ne vom indeplini obligatiile, dar nu se stie cand. Seful statului a reiterat ca in 2014-2015 va incepe o dezbatere pentru revizuirea Tratatelor UE, iar fara un termen clar si credibil de adoptare a monedei euro si asumarea obligatiilor aferente, Romania poate ramane intr-o categorie de state de mana a doua la nivelul UE. De asemenea, Romania trebuie sa faca eforturi si pentru ca sectorul companiilor de stat sa devina unul competitiv, care sa faca fata competitiei din zona euro. 

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015. "Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania - noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca...Eu cred ca - nu stiu daca o sa punem intr-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist", a spus Ponta.

Integral in ADEVARUL