Bancherii si-au ingrosat marjele de castig din dobanzi

Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci

Dobanda medie la depozitele noi in lei a scazut in martie la 5,1% pe an, sub nivelul ratei de politica monetara, in timp ce costul creditelor a ramas peste pragul de 10% pe an, bancherii reusind astfel sa-si ingroase marjele de castig. 

Multe dintre bancile mari au anuntat reduceri succesive ale dobanzilor la depozite de la inceputul anului, unele ajungand cu bonificatiile la depozitele standard in lei la 4% pe an sau chiar mai jos. Dobanzile la depozitele s-au redus cu peste un punct procentual fata de inceputul anului 2012, in timp ce dobanzile la credite se situau la sfarsitul lunii martie la 10,3%, nivel similar cu cel din ianuarie anul trecut.

  Marja de castig a crescut astfel de la patru puncte procentuale la peste cinci puncte. Creditele existente in sold sunt chiar mai scumpe, dobanda medie fiind de 11,4% pe an la nivelul lunii martie. Bancherii sunt mai reticenti sa reduca dobanzile la creditele in sold in conditiile in care orice ajustare se reflecta rapid in nivelul veniturilor. La creditele noi, in schimb, un nivel prea mare al dobanzii poate descuraja clientii sa se imprumute.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: