Ministrul Agriculturii trage un semnal de alarma cu privire la o posibila seceta in iulie-august

Data publicarii: 15-05-2013 | Mediu

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a tras un semnal de alarma marti cu privire la o posibila seceta in lunile iulie si august.

"Anul trecut am avut suprafete irigate de 120.000 de hectare, anul acesta pana in acest moment avem contracte de peste 400.000 de hectare, deci sunt premise bune, insa trag un semnal de alarma sa ne pregatim cu totii de seceta. Eu trag un semnal de alarma cu privire la posibila seceta pe care o vom avea in lunile iulie si august, ce va afecta din pacate cultura de porumb si floarea soarelui", a declarat ministrul Daniel Constantin, presedinte al Partidului Conservator, dupa sedinta Biroului Politic al acestei formatiuni. 

El a spus ca pentru a diminua pierderile trebuie utilizat sistemul de irigatie. "Pentru a avea pierderi cat mai mici trebuie sa utilizam sistemul de irigatie pe care-l avem, asa cum este el, venind cu facilitati pe care le creeaza Ministerul Agriculturii, masuri pe care le-am luat si pe care le vom aplica in perioada imediat urmatoare, ma refer la prima umplere, e o chestiune care nu s-a mai intamplat in Romania de foarte multi ani, dar luam aceasta masura cu anumite costuri, pentru ca e mult mai usor sa aloci acum o suma de, nu stiu, 3, 4, 5 milioane de euro decat sa oferi despagubiri cum am facut anul trecut de 45 de milioane de euro", a precizat Daniel Constantin. 

Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii a luat masuri din timp pentru "a usura" viata celor care vor sa irige, dar depinde foarte mult de ei sa utilizeze aceasta posibilitate. 

Ministrul a anuntat ca anul acesta nu va fi unul cu productii record. "Nu va fi un an spectaculos, cu productii record, dar va fi cu mult peste, vom avea un an cu mult peste productia anului trecut", a declarat Daniel Constantin. 

Intrebat despre faptul ca o parte importanta din banii romanilor se duce pe mancare, el a opinat ca principala cauza o reprezinta veniturile mici. "Din acest punct de vedere, cred ca trebuie sa ne preocupam sa crestem puterea de cumparare, sa crestem veniturile cetatenilor", a adaugat Daniel Constantin. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: