Fundatia YANA Romania inaugureaza doua noi centre de zi pentru copiii defavorizati, in judetul Bacau

Data publicarii: 15-05-2013 | Diverse

  • YANA este prezenta in Romania de 18 de ani
  • La evenimentul de inaugurare a participat si Printul Michael Von und Zu Liechtenstein, in calitate de membru al Consiliului Director al YANA - You Are Not Alone Liechtenstein
  • De-a lungul vremii, YANA s-a implicat si in ajutorarea varstnicilor si a familiilor in dificultate

Fundatia YANA - You Are Not Alone - anunta inaugurarea a doua noi centre de zi dedicate copiilor defavorizati in judetul Bacau. Situate in satele Galbeni si Valea Seaca sub numele Casa Peter si Casa Heidi, acestea se alatura primului centru inaugurat in 1996 in comuna Nicolae Balcescu  - Casa YANA. 

"In aceste case vom insoti, zi de zi, optzeci de copii in formarea si dezvoltarea lor, prin servicii de educatie sociala,  asigurarea hranei, promovarea relatiilor sociale si reintegrare comunitara, consiliere sociala si psihologica, sprijin de urgenta in vederea reducerii efectelor situatiilor de criza”, a declarat Antonia Frick, presedinta Fundatiei YANA - You Are Not  Alone. 

Potrivit declaratiilor sale, in cei 18 ani de prezenta in Romania, Fundatia YANA a ajutat copiii din judetul Bacau aflati la nevoie. Acestia sunt selectati in functie de problemele pe care le prezinta. Astfel, fie provin din familii dezorganizate sau sunt orfani, fie prezinta risc de abandon scolar sau au diverse dizabilitati. 

"Zi de zi, micutii vin in centrele de zi unde primesc o masa calda. In plus, cu ajutorul unor metode de educatie non-formala, ajutam la dezvoltarea personalitatii copiilor in scopul incluziunii lor in societate”, a mai spus Antonia Frick. 

Pentru a face fata nevoii tot mai mare de sprijin pe care o arata copiii din aceasta zona, YANA a primit de-a lungul vremii sprijin din partea autoritatilor din Liechtenstein. Tocmai din acest motiv, la inaugurarea oficiala a celor doua noi centre de zi ce a avut loc sambata, 11 mai, au luat parte si Printul Michael Von und Zu Liechtenstein si Hansjorg Frick, fost prim-ministru al Liechtenstein.

In cadrul evenimentului de inaugurare au avut loc si o serie de spectacole oferite de copiii nevazatori de la Clasa "Norocel", cei de la casele Heidi, Peter si YANA, Corul Angelic Voices si voluntarii YANA.

Sprijin din partea Sika Romania

De asemenea, YANA a primit sprijin pe plan local si din partea companiilor private care au dorit sa se implice in proiecte ce au putut aduce un zambet pe buzele copiilor. Astfel, Sika Romania, una dintre principalele companii de pe piata de materiale chimice de constructii, membra a concerului elvetian Sika AG, si-a oferit suportul in cei peste 10 ani de prezenta in Romania. 

"Unul dintre principalele proiecte realizate de Sika si YANA este Sika Children Camp ce va ajunge in acest an la cea de-a 10-a editie. In cadrul acestuia am ajutat copiii in situatii defavorizate sa se bucure de un program de activitati cat mai distractive, dar in acelasi timp educative”, a declarat Ileana Nicolae, Director General Sika Romania si membru fondator al YANA. 

Micutii care iau parte la taberele anuale sponsorizate de Sika sunt alesi in functie de situatia pe care o au in familie, dar si in functie de rezultatele la invatatura. 

Ajutor pentru familii devaforizate si varstnici

Dincolo de ajutorul oferit copiilor aflati in situatii speciale, YANA a oferit sprijin si varstnicilor sau familiilor aflate in dificultate din judetul Bacau sau din proximitatea Capitalei. Astfel, prin programul "Sprijin pentru familii”, YANA ofera lunar sprijin material si consiliere unui numar de 45 de familii cu probleme majore, aflate la limita saraciei. 

De asemenea, prin programul "Sprijin pentru varstnici”, fundatia s-a indreptat catre varstnicii in situatii dificile, cu locuinte improprii din punct de vedere al dotarilor la nivel de electricitate, incalzire, igiena, ce nu dispun de hrana suficienta. De multe ori, la aceste conditii externe se adauga singuratatea si abandonul familial si social.

"In toate aceste cazuri ne-am implicat prin oferirea de suport material, ajutor pentru hrana mai buna si, in multe cazuri, renovarea de locuinte”, a incheiat Antonia Frick. 

Despre YANA

YANA este o fundatie initiata in 1995 de Presedinta programului de ajutor pentru familie "Familienhilfe Liechtenstein”, Antonia Frick. Scopul fundatiei este alcatuirea si implementarea de proiecte de sprijinire a familiei si a categoriilor sociale vulnerabile. 

In acest moment fundatia isi desfasoara activitatea prin intermediul celor trei centre de zi din judetul Bacau: Casa YANA, Casa Heidi si Casa Peter. De asemenea, ofera sprijin pentru familii, varstnici si organizeaza cu sprijinul companiilor Sika Romania si Hoval tabere pentru copii. In plus, YANA ajuta in acest moment la constructia a doua case pentru familii defavorizate. Printre realizarile fundatiei se numara si constructia scolii din Schineni, finantata tot de cele doua companii mai sus amintite. 

Centrele de zi YANA se deruleaza in parteneriat cu administratia publica locala, cu scolile din comuna, cu avizul inspectoratului scolar judetean, in colaborare cu alte organizatii non-guvernamentale, printre care Cercetasii Romaniei, prin centrul local Nicolae Balcescu.

Finantarea activitatii YANA vine in proportie de 90% din Liechtenstein, unde intreaga activitate a Fundatiei se realizeaza benevol, fara costuri de administrare, toti banii ajungand direct in proiectele din Romania. Principalii sponsori sunt Hoval, Sika Romania, Industrie & Finanzkontor Vaduz, Fundatia Medicor.

Cont Fundatia YANA - You Are ALone: RO79RZBR0000060011622675


Ultimele stiri pe BankNews.ro: