Dan Nica: Banii din privatizarea Postei Romane vor intra in conturile companiei

Data publicarii: 15-05-2013 | Actualitate

Suma de bani care va veni din privatizarea Postei Romane prin majorare de capital va intra in conturile companiei, a declarat, marti, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala, la finalul discutiilor cu sindicatele din Posta Romana.

"Termenul de privatizare este 28 mai. Cu totii ne dorim sa existe o oferta pentru privatizarea Postei Romane. Aceasta privatizare se face prin majorare de capital iar statul roman nu ia nimic. Este extrem de important ca suma de bani care vine - speram sa fie si cea mai mare - o vom depune in conturile companiei, ceea ce inseamna ca ceea platim noi pentru managementul de anul trecut, respectiv 15% din veniturile lunare se duc pe smecheriile facute de altii pana anul trecut cu administratorii pedelisti", a spus Dan Nica. 

Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/ a prelungit pana pe 28 mai 2013 termenul de cumparare a dosarului de prezentare privind procesul de privatizare a Postei Romane de catre potentialii investitori, in urma solicitarilor transmise de administratiile postale si fondurile de investitii interesate sa evalueze in detaliu oportunitatea investitionala si potentialul de crestere al companiei. 

Potrivit presedintelui Comisiei de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare a CNPR, Alexandru Petrescu, una dintre institutiile de prestigiu interesate de privatizarea Postei Romane este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). 

"Itinerariul de privatizare si posibilitatea de a investi in principalul operator postal national atrage interesul mai multor institutii financiare de prestigiu, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fonduri de investitii autohtone, a caror intentie este publica si alte entitati financiare sau administratii postale europene", a declarat la finele lunii martie Alexandru Petrescu, cand MSI a decis prelungirea termenului de cumparare a dosarului de prezentare pentru privatizarea Postei cu inca 30 de zile . 

Acesta considera ca parcursul de privatizare al CNPR trebuia sa beneficieze de o perioada suficienta alocata fiecarei etape ca sa vorbim despre o tranzactie de succes atat pentru statul roman, cat si pentru salariatii companiei. 

"Reperele calendaristice agreate cu FMI stau la baza desfasurarii parcursului de privatizare, insa nu se pierde din vedere niciun moment alocarea unei perioade suficiente fiecarei etape, astfel incat sa putem atinge obiectivul final, o tranzactie de succes, pentru statul roman si salariatii companiei", a afirmat Petrescu. 

Etapele care urmeaza sa se desfasoare in cadrul procesului de privatizare includ evaluarea si analiza potentialilor investitori, faza de negociere si selectie si deschiderea ofertelor, in trimestrul al doilea al acestui an. 

Statul roman intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social. 

In anuntul publicat pe 25 februarie 2013, se noteaza faptul ca investitorii interesati de privatizarea Postei Romane 'trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar in companie de minimum 150 de milioane euro'. 

Posta Romana este cel mai mare operator de servicii postale, cu o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale si peste 32.000 de angajati. Statul roman detine 75% din actiuni la Posta Romana, in timp ce restul de 25% este detinut de Fondul Proprietatea. 

Valoarea capitalului social al CNPR la data anuntului era de peste 59,487 milioane lei impartite in 59.487.787 actiuni nominative in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 1 leu fiecare. Statul roman prin MSI detine 75% din capitalul social, adica 44.615.840 actiuni, iar Fondul Proprietatea - 14.871.947 actiuni, reprezentand 25% din capitalul social.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: