ARB: Este necesara urgentarea modificarii si completarii legislatiei privind insolventa persoanelor juridice

Data publicarii: 15-05-2013 | Finante-Banci

Este necesara urgentarea modificarii si completarii legislatiei privind insolventa persoanelor juridice, limitand si sanctionand excesele, a declarat, marti, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, la o conferinta pe tema IMM-urilor si eticii in afaceri.

'Bancile ar fi mai deschise spre creditare daca impactul legislatiei privind insolventa si modul de aplicare nu ar produce distorsiuni prin excesele intrarii in insloventa. Este necesara urgentarea modificarii si completarii legislatiei privind insolventa persoanelor juridice, limitand si sanctionand excesele', a spus Florin Danescu. 

Presedintele executiv al ARB a declarat ca obiectivele comunitatii bancare urmaresc sa asigure creditorilor o viziune mai transparenta in privinta gestionarii procedurii de catre judiciar si protectia intereselor creditorilor majoritari si chiar garantati. 

'ARB este implicata activ in redactarea amendamentelor la legislatia privind insolventa alaturi de consultantii desemnati de Ministerul Justitiei. Activitatea este menita sa conduca la adoptarea Codului Insolventei, care va integra coerent toate amendamentele din aceasta materie', a declarat Danescu. 

Acesta a explicat ca impactul crizei asupra rezultatelor financiare si intrarea in insolventa a unui numar important de companii mentine inca o atitudine prudenta in ceea ce priveste creditarea. Numai in primul trimestru numarul firmelor intrate sub incidenta legii insolventei se ridica la 4.500. 

Potrivit oficialului ARB, costurile generate de provizioanele pentru imprumuturile nerambursate sunt mai mult decat relevante. Soldul creditelor aflate in categoria pierdere se cifreaza la aproximativ 11,5 miliarde de euro, acestea fiind provizionate integral. La nivelul intregii economii, suma vehiculata a fi prinsa in labirintul insolventei este de aproximativ 25 miliarde de euro, rata de recuperare fiind simbolica, iar cele mai multe dosare esueaza in faliment. 

De asemenea, acesta a spus ca trebuie avuta in vedere sanctionarea drastica a incalcarii disciplinei in onorarea cambiilor, biletelor la ordin si a cecurilor emise de debitori. 

Oxygen Events a organizat marti, la sediul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, o conferinta pe tema IMM-urilor - 'S.O.S. IMM-urile! Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei', care continua seria evenimentelor din ciclul 'Romania, incotro'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: