MFP: Romania a sustinut crearea unui cadru juridic armonizat la nivelul UE pentru instrumentele de recapitalizare bancara

Data publicarii: 15-05-2013 | Finante-Banci

Romania a sustinut, la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Bruxelles, necesitatea crearii unui cadru juridic clar si armonizat la nivelul Uniunii Europene pentru instrumentele de recapitalizare bancara, a anuntat, marti, Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat remis AGERPRES.

Ministrii ECOFIN au discutat propunerea de Directiva pentru crearea unui cadru de redresare si rezolutie a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, in particular instrumentele de recapitalizare bancara. 

Romania a fost reprezentata marti la reuniunea Consiliului ECOFIN de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, care a intervenit constructiv in cadrul reuniunii, subliniind in acelasi timp necesitatea crearii unui cadru juridic clar si armonizat la nivel UE pentru acest tip de instrumente. 

Dezbaterile vor fi continuate la nivel tehnic pentru definitivarea propunerii, iar presedintia irlandeza isi propune sa obtina un acord general la nivel de ECOFIN la urmatoarea reuniune. 

Potrivit MFP, ministrii au agreat proiectul de buget rectificativ pentru 2013, prin care s-a stabilit o suplimentare a creditelor de plata cu 7,3 miliarde de euro, plati care vor fi concentrate pe un capitol important pentru Romania din bugetul UE, respectiv coeziune pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca. Decizia reprezinta un pas important si pentru finalizarea negocierilor cu Parlamentul European privind viitoarea perspectiva financiara. 

"Ministrul Voinea a sprijinit obtinerea unui acord politic pentru aceasta decizie, accentuand necesitatea acoperirii integrale a finantarii politicilor de coeziune si dezvoltare rurala din bugetul european pe acest an. O declaratie angajanta in acest sens a fost adoptata de Consiliu", se arata in comunicat. 

De asemenea, ECOFIN a adoptat si concluziile privind evaziunea si frauda fiscala, iar Romania s-a alaturat declaratiei politice referitoare la proiectul pilot de schimb automat multilateral de informatii financiare. 

"ECOFIN a examinat si analizele aprofundate elaborate de Comisie pentru statele potential afectate de dezechilibre macroeconomice. S-a convenit ca Spania si Slovenia sunt afectate de dezechilibre excesive. Cele doua tari au prezentat masuri suplimentare de corectie in programele nationale de reforme, o decizie privind punerea lor explicita in bratul corectiv al procedurii urmand a fi luata la reuniunea ECOFIN din iunie", precizeaza MFP. 

Referitor la procesul de consolidare a Uniunii Economice si Monetare, Comisia a prezentat cele doua comunicari publicate in 20 martie 2013, respectiv comunicarea Comisiei privind coordonarea ex-ante a proiectelor de reforma majora a politicilor economice si comunicarea privind introducerea unui instrument de convergenta si competitivitate. 

Potrivit MFP, ministrul delegat pentru buget a participat si la reuniunea anuala a guvernatorilor Bancii Europene de Investitii (BEI), organizata in marja ECOFIN. 

"Liviu Voinea a felicitat BEI pentru activitatea si rezultatele obtinute in 2012, a reamintit faptul ca Romania a sustinut puternic cresterea de capital recent finalizata si a apreciat ca trebuie gasita o solutie de accesare a resurselor BEI in acelasi timp cu respectarea spatiului fiscal restrans", se mai precizeaza in comunicatul Ministerul Finantelor Publice.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: