Judetul Suceava, lider national la agricultura ecologica

Data publicarii: 20-05-2013 | Economie

Judetul Suceava este lider national la agricultura ecologica, avand cele mai multe firme ce realizeaza produse ecologice, a declarat Beatrice Botusanu, consilier in cadrul Directiei Agricole Suceava, in cadrul simpozionului ''Probleme ale spatiului rural'', desfasurat la sfarsitul acestei saptamani, la Frasin.

Ea a spus ca, daca in anul 2007 erau inregistrate 2.365 de firme in agricultura ecologica, in 2012 numarul acestora a ajuns la 4.358. De asemenea, suprafata agricola din judet pe care se face agricultura ecologica a crescut de la 13.844 hectare, in anul 2007, la 30.817 hectare in 2012. 

Potrivit lui Botusanu, suprafata reprezinta 8,8% din suprafata agricola a judetului Suceava si 18% din suprafata de fanete din judet. In aceste conditii, judetul Suceava se afla pe primul loc la nivel national din punct de vedere al numarului operatorilor inregistrati in agricultura ecologica, la suprafetele de fanete ecologice, dar si la numarul de bovine crescute de agricultorii suceveni. 

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Ioan Catalin Nechifor, prezent la actiune, a spus ca, pentru Bucovina, este necesara crearea unui concept ecologic, care sa fie promovat la nivel national. 

''Eu cred foarte mult in ceea ce inseamna un concept ecologic al Bucovinei, cu care sa putem iesi mai departe in fata. Avem foarte multe branduri locale, dar si atuuri pe care Suceava le are din trecut. Nu trebuie sa inventam acum roata, dar trebuie sa fim atenti si la ce inseamna comertul si tehnologia moderna, sa le imbinam cu traditia noastra, dar sa ne uitam foarte atenti la viitor'', a spus Ioan Catalin Nechifor. 

Sambata si duminica, la ''Hora Bucovinei'', manifestare aflata deja la a cincea editie, au venit gospodari din mai multe localitati ale judetului, in fosta Tabara Bucsoaia din Frasin, unde s-au amplasat mai multe stani traditionale, pentru a oferi celor catorva sute de vizitatori bucate preparate de ciobani. 

Pe dealul din preajma locului unde s-au organizat manifestarile, unde in urma cu cativa ani ''s-a scris'' cu oi "Bucovina", la editia din acest an s-a amplasat pe un catarg un steag al Romaniei ce poate fi observat de la kilometri distanta.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: