Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie sa vedem cum sa facem bani sanatosi

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, considera ca principala provocare in viitor va fi legata de modul in care vom sti sa facem bani sanatosi, asa cum s-a intamplat "inainte de "nebunia creditelor, cand banii se faceau din nimic".

"Problema, pentru viitor, este sa vedem cum sa facem bani sanatosi. Avem vreo sansa pentru tanarul care iese astazi de pe bancile facultatii, este eminent si gaseste chiar o slujba buna, chiar intr-o companie multinationala, poate sa isi faca el casa daca nu apeleaza la banca? Alt punct de vedere este ca banca nu este o institutie de caritate. Eu cred, acesta este un gand personal, nu stiu daca va prinde contur in lumea de astazi dar eu cred ca va prinde, cred ca trebuie sa ne intoarcem inapoi in timp, cu mijloacele de astazi, cu instrumentele de astazi, cu gandirea de astazi, la momentele in care creditarea era sanatoasa. La acele momente care au premers nebunia creditarii, cand s-a plecat de la ideea ca poti face bani din nimic si tocmai in toamna lui 2008, Guvernatorul m-a trimis sa vorbesc la Sala Radio, la o intalnire unde erau producatorii de vin. Ei m-au intrebat de unde a plecat criza. Si le-am spus: "Voi sunteti producatori de vin, o sa intelegeti bine, au pus apa in bani si au starnit viitura financiara". Problema asta va fi pentru viitor: sa vedem cum nu mai punem apa in bani, cum facem bani sanatosi", a spus Vasilescu. 

Potrivit acestuia, a existat o vreme in care banii erau sanatosi, dar acest lucru se intampla inainte de nebunia creditelor, "cand banii se faceau din nimic" si de multe ori din instrumente derivate. 

"Lumea vorbeste si economistii vorbesc despre primul sfert de secol dupa razboi in care si bunastarea a crescut. Stiglitz (Josep Stiglitz n.r.) spune, intr-o carte recenta, ca dupa acest moment in SUA veniturile celor care muncesc n-au mai crescut deloc. S-ar putea sa aiba dreptate ca s-a spus negru pe alb", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: