Bancile au pierdut depozite de 11 mld. lei in primul trimestru

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Companiile si populatia au retras in primul trimestru circa 11 miliarde de lei (2,6 mld. euro) din economiile plasate la banci pe fondul crizei cipriote, cei mai multi bani fiind scosi de catre firme din depozite mai mari de 100.000 de euro (suma maxima acoperita de schema de garantare), potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

  "Dinamica depozitelor a fost determinata in ceea mai mare parte de scaderea cu 10 miliarde de lei a economiilor in lei detinute de persoanele juridice la institutiile de credit participante la Fond. Declinul depozitelor companiilor a fost mult mai pronuntat pentru depozitele de peste 100.000 de euro, sca-derea fiind mai lenta pe segmentul depozitelor de valori inferioare acestui nivel", se arata intr-un buletin informativ al Fondului de Garantare.

Retragerile de numerar au fost accentuate de criza cipriota care a izbucnit la jumatatea lunii martie si este posibil ca trendul de scadere sa se fi mentinut si in al doilea trimestru, cand criza cipriota a atins apogeul pe piata locala prin inchiderea timp de aproape o luna a sucursalei de la Bucuresti a Bank of Cyprus, cel mai mare creditor din insula.

  Fondul garanteaza depozitele populatiei si companiilor constituite la bancile care se afla sub jurisdictia BNR, dar numai in limita a 100.000 de euro, economiile plasate la sucursalele locale ale bancilor din alte state ale UE (cum este cazul Bank of Cyprus) fiind garantate de institutiile specifice din tarile respective.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: