Vasilescu (BNR):Vom vedea scaderi ale creditelor neperformante in perioada urmatoare

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Creditele neperformante au atins pragul critic si de acum inainte volumul acestora va scadea, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Avand in vedere ca dupa 1 ianuarie vedem ca cifrele privind creditele neperformante incep sa scada, putem trage concluzia ca s-a atins pragul critic. De aici incolo o sa vedem scaderi ale creditelor neperformante sau, asa cum ne pune Uniunea Europeana sa ne pronuntam, creditelor depreciate", a explicat Vasilescu. 

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la finalul lunii februarie rata creditelor neperformante se ridica la 19,05%. 

Adrian Vasilescu a mai afirmat ca in privinta reluarii creditarii nu se poate face nimic dintr-o data. 

"Creditaea stagneaza. O analiza pe care am facut-o la BNR, au facut-o directiile de specialitate, arata limpede ca in momentul de fata in Romania creditarea nu poate incepe altfel decat plusand pe companii sanatoase. Practic, credite care sa mearga spre companii vor ajunge in pasul 2 si la populatie. Companiile vor primi credite, isi vor redresa productia, vor avea crestere de locuri de munca, vor plati salarii mai mari si, prin locuri de munca si prin salarii mai mari, se va imbunatati situatia unei parti a populatiei. Mai departe, important este sa ajunga creditele si la populatie. (...) Avem mare problema in Romania cu "epuizarea stocului celor care au drepturi sa ia credite" indiferent ca cer sau nu", a explicat oficialul BNR.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: