Banca Centrala a Japoniei a imbunatatit perspectiva economica si a extins programul de relaxare cantitativa la 583 miliarde de dolari

Data publicarii: 22-05-2013 | International

Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a revizuit in crestere estimarile privind economia nipona, care 'a inceput sa se redreseze dupa perioada de stagnare', transmit Kyodo si Reuters.

La sedinta de politica a monetara, BoJ a decis mentinerea masurilor fiscale si monetare de stimulare a economiei, care au sporit increderea consumatorilor si au dus la deprecierea yenului, oprind declinul exporturilor. De asemenea, Banca Japoniei a extins programul de relaxare cantitativa la 60.000 miliarde de yeni (583 miliarde de dolari) si a majorat achizitionarea de obligatiuni guvernamentale. 

'Declinul exporturilor s-a oprit deoarece situatia economiei mondiale se imbunatateste de anul trecut si se indreapta gradual spre redresare', se arata in declaratia BoJ. 

Conform datelor oficiale publicate miercuri, exporturile Japoniei au crescut in aprilie cu 3,8%, la 56,3 miliarde de dolari, in timp ce importurile au inregistrat un avans de 9,4%, la 64,9 miliarde de dolari. Astfel, deficitul comercial al Japoniei s-a adancit luna trecuta la 8,6 miliarde de dolari. 

De asemenea, productia industriala a crescut in martie cu 0,9%, pentru a patra luna consecutiv. 

Bursa japoneza a inchis miercuri in crestere cu 1,6%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 15.627,26 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. 

Economia Japoniei a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie. 

A treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. 

Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta economia japoneza sa iasa din deflatie. Aceasta politica a condus la cresterea Bursei de valori de la Tokyo, indicele principal Nikkei inregistrand o crestere de aproape 40% de la mijlocul lunii noiembrie si pana in prezent. 

In 10 mai, yenul japonez s-a depreciat, ajungand la cel mai scazut nivel fata de dolar din ultimii patru ani, moneda americana tranzactionandu-se la 101,30 yeni, pentru prima data din aprilie 2009. Deprecierea yenului a facut exporturile nipone mai competitive, majorand profiturile companiilor din Japonia. Din noiembrie, yenul s-a depreciat cu peste 20% fata de dolar, in urma masurilor de politica monetara adoptate in Japonia, menite sa stimuleze cresterea economiei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: