Topul bancilor cu cele mai mari pierderi din 2012

Data publicarii: 27-05-2013 | Finante-Banci

Primele cinci banci dupa pierderile din 2012 au raportat pierderi cumulate de peste 2,5 miliarde de lei, din care jumatate au fost inregistrate de BCR, cea mai mare banca dupa activele detinute. A doua pierdere din sistem este cea a Volksbank, datele publicate la Viena indicand un minus de circa 758 milioane de lei la subsidiara locala. BRD, a doua banca din piata, a raportat o pierdere de 332 milioane de lei.

  Practic, balanta la nivelul sistemului a fost inclinata dramatic in favoarea bancilor cu pierderi dupa ce BCR a raportat o pierdere record de 1,2 miliarde de lei, contabilizand inclusiv in avans anumite costuri legate de amplul program de transformare si restructurare (inclusiv costuri cu compensatiile pentru angajatii disponibilizati). Actionarul majoritar Erste Group repeta periodic prognoza potrivit careia BCR va incheia anul acesta cu profit pe seama reducerii cheltuielilor cu provizioane pentru credite neperformante. Pe T1 banca a avut pierderi de 12 mil. lei, fata de 308 mil. lei in aceeasi perioada din 2012.

  La pierderea record cumulata la nivelul sistemului bancar a contribuit anul trecut si BRD, a doua mare banca de pe piata, care a alunecat in zona pierderilor, cu un rezultat negativ de 332 mil. lei dupa ce in primii ani de criza se pozitionase drept cea mai profitabila institutie de credit. Cresterea ponderii creditelor neperformante la peste 21%, adica peste media pietei de 18,2%, si efortul de crestere a gradului de acoperire a neperformantelor cu provizioane au afectat rezultatul mai ales in ultimul trimestru, cand banca a suportat si costuri legate de o frauda intens mediatizata.

Integral in ZF.ro