Cum va arata economia Romaniei in 2016. Scenariile Guvernului

Data publicarii: 28-05-2013 | Economie

Guvernul isi propune sa majoreze investitiile publice in urmatorii trei ani, cu precadere proiectele finantate din fonduri europene nerambursabile, astfel incat, in 2016, nivelul cheltuielilor de investitii sa ajunga la 21,5% din PIB, reiese din Strategia Fiscal Bugetara pentru perioada 2014-2016, publicata recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Printre obiectivele asumate in strategie se numara o crestere anuala de 1,4% a locurilor de munca, mentinerea datoriei publice sub 39% din PIB, reducerea contributiilor sociale, a TVA-ului, precum si elaborarea unei strategii pentru stabilirea nivelului redeventelor la petrol si gaze.

INVESTITII PUBLICE

Investitiile publice ar urma sa ajunga in 2016 la peste 56 de miliarde de lei, respectiv 21,5% din PIB, de la 36,9 miliarde de lei, respectiv 16,6% din PIB in 2013, potrivit Strategiei Fiscal Bugetare 2014-2016.

Guvernul estimeaza ca, in urmatorii patru ani, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat se vor mentine la circa 35% din PIB, in timp ce cheltuielile de investitii vor inregistra o crestere de 4,9 puncte procentuale in PIB, in acelasi interval.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul va aloca fonduri pentru proiectele cofinantate din bani europeni, din surse proprii urmand sa fie finantate acele investitii "cu un grad ridicat de executie si care pot fi finalizate intr-un orizont mediu de timp (3-5 ani)"

"In dimensiunea sa financiar-bugetara, mediul economic de dezvoltare va fi axat pe investitii publice de antrenare, acele investitii menite sa sustina infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala, energia si tehnologia avansata", se arata in document.

CRESTERE ECONOMICA

Economia va face salturi modeste in urmatorii trei ani, cea mai semnificativa crestere a Produsului Intern Brut (PIB) fiind prognozata pentru anul 2016, respectiv 3%. Principalul motor al cresterii economice il va constitui cererea interna cu o medie anuala estimata de 3%, reiese din documentul elaborat de Finante.

In ceea ce priveste evolutia exporturilor, acestea vor inregistra o crestere mai modesta decat cea a importurilor, pe fondul scaderii cererii din Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: