Basescu: Se defriseaza atributiunile presedintelui; nu poti sa pui un presedinte ales pe post de paiata la Cotroceni

Data publicarii: 12-06-2013 | Politica

Presedintele Traian Basescu a criticat faptul ca in proiectul de revizuire a Constitutiei "se defriseaza" atributiile sefului statului, exprimandu-si parerea ca ar putea fi din acest punct de vedere "o intelegere murdara care se reflecta in Constitutie".

"Ce mi se pare dubios in ce se intampla, dincolo de faptul ca imi repugna usurinta cu care treci peste un referendum, fara explicatie pentru popor, fara explicatie juridica? Ma uit la functia de presedinte - repet, eu nu mai candidez si noua Constitutie nu mi se aplica - se defriseaza atat de tare atributiunile presedintelui incat cred ca undeva, pe dedesubt, este o intelegere de-asta murdara care se reflecta in Constitutie - 'omule, ramai candidatul nostru si te facem presedinte, dar chiar te alegem degeaba'. Daca toata puterea este la primul ministru si la majoritatea parlamentara, te facem presedinte domnul Crin Antonescu. Observ si eu ca un politician experimentat la ce atributiuni renunta comisia in defavoarea autoritatii presedintelui. Nu poti sa faci un presedinte ales sa il pui pe post de paiata la Cotroceni, sa nu aiba niciun fel de atributiuni decat sa propuna Parlamentului sefii Serviciilor secrete si ceva sa mai propuna", a spus Basescu, marti, la B1 tv, cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei. 

Intrebat daca presedintele PNL, Crin Antonescu, ar accepta sa fie un presedinte fara atributii, Basescu a mentionat ca depinde de ceea ce isi propui in viata, daca vrei un loc de munca "acceptabil platit", cu casa de protocol si masina la dispozitie. "Poti sa te trezesti la orice ora vrei, poti sa te culci la orice ora poti", a adaugat seful statului. 

El a subliniat ca din punctul sau de vedere USL nu se va rupe, dar conditia pentru ca liberalul Crin Antonescu sa fie candidatul Uniunii la alegerile prezidentiale din 2014 este aceea ca sefului statului sa i se ia din atributii. "USL nu se va rupe, dar cred ca una din conditiile ca domnul Antonescu sa fie sustinut de USL la Presedintie este sa nu aiba atributiuni, sa fie transferate la Parlament si la Guvern. Va pot spune ca in stadiul actual este nevoie acuta de un echilibru de putere intre Parlament, Guvern, presedinte", a punctat Traian Basescu. 

Cat priveste modul in care isi desfasoara activitatea comisia de revizuire a Constitutiei, Basescu a spus ca este vorba de "amatorism". "Este amatorism. In primul rand, nu au plecat anuntand, poate le tine secrete, obiectivele revizuirii Constitutiei. (...) Aveau de luat hotararile Curtii Constitutionale si clarificate articolele la toate, acolo unde trebuie clarificari, ca spre exemplu relatia presedinte-premier, relatia presedinte-Parlament, presedinte-Parlament in momentul suspendarii. (...) Ei au acum o abordare ca si cum am face o noua republica - intra in toate articolele, intra cu trasnai", a mentionat Traian Basescu, intrebat cum ar caracteriza activitatea comisiei de revizuire a Constitutiei, pana in prezent. 

El a vorbit si despre faptul ca nu ar mai avea vreun rost sa fie ales un presedinte, daca i se iau din atributiuni. "Pentru ce motiv mai alegi presedintele? Lasa-l la Parlament, sa-l puna ei acolo pe bani, pe aranjamente, cum se puneau presedintii de consilii judetene inainte, cand cu bani, cand cu aranjamente, cand cu nu stiu ce. De asta am sustinut atunci: 'nu, domnule, presedintele consiliului judetean trebuie sa fie ales, ca sa se termine cu acel tip de numire a presedintilor consiliilor judetene pe intelegerea dintre consilieri'. La fel se va ajunge cu presedintele Romaniei daca dam la Parlament, sau un presedinte defrisat de atributiuni nu vad ce rost ar mai avea", a explicat presedintele Basescu. 

Intrebat daca Constitutia care este acum in vigoare i-a permis sa fie un presedinte puternic, Traian Basescu a mentionat ca in unele domenii da, dar mai putin in zona economica. "Dar am putut influenta destule lucruri datorita atributiunilor presedintelui. Stiti ca nu-i obligatoriu ca presedintele sa aiba neaparat scrise foarte multe atributiuni, ci capacitatea de a influenta datorita atributiunilor pe care le are. (...) Discuti cu Guvernul, discuti cu lideri ai majoritatii parlamentare si trece o lege, se atinge un obiectiv. (...) Presedintele nu-i un om care trebuie sa stea in borcan", a adaugat Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: