Cei mai bogati romani valoreaza o cincime din PIB

Data publicarii: 03-11-2006
Cei mai bogati 300 de romani au averi in valoare totala de 22 de miliarde de dolari, ceea ce ar insemna aproximativ 18,3% din produsul intern brut al tarii, aflam din Evenimentul Zilei. Evolutiile acestora, precum si clasamentul general vor fi prezentate in cea de-a cincea editie a "Top 300 cei mai bogati romani", editat de revista  "Capital", care va fi lansat pe 14 noiembrie. In top au intrat cei care detin cel putin zece milioane de dolari. Calcularea averilor a fost realizata conform datelor de bilant, inregistrate in 2005, tinandu-se cont si de evolutia afacerilor respective de-a lungul acestui an, de tranzactiile efectuate in 2006.

A fost folosita metodologia sumara uzitata de firme specializate in evaluarea companiilor: aplicarea, la cifra de afaceri, a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau brut obtinut de companii. Pentru unele businessuri, s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu.

Un capitol important al topului este destinat evolutiei in afaceri a oamenilor politici. In varful clasamentului celor mai bogati politicieni sunt doua figuri cunoscute din Partidul Conservator: Dan Voiculescu si George Copos.

Majoritatea politicienilor din top s-au retras, cel putin la nivel declarativ, din afaceri, dar continua sa acumuleze averi fabuloase. "Top 300 cei mai bogati romani" se va distribui in 120.000 de exemplare, separat si impreuna cu revista "Capital" si este gratuit pentru abonati.

Conduc din umbra

Cei mai avuti politicieni

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator (500 milioane dolari), s-a dedicat integral politicii. El s-a retras oficial din afaceri din 2001, iar in acest an, toate actiunile pe care le detinea in grupul de firme pe care l-a fondat au fost donate, in mod egal, celor doua fiice ale sale - Camelia si Corina.

George Copos, senator PC (420 milioane dolari), a renuntat la functia detinuta in fruntea executivului, dar a ramas in continuare senator din partea Partidului Conservator.

Desi, in perioada cat a fost in guvern, ritmul afacerilor i-a scazut cu 20%-25%, valoarea activelor sale s-a dublat. George Copos nu se ocupa, in mod direct, de niciuna dintre afacerile sale. Putinul timp pe care-l petrece la birou este dedicat proiectelor de investitii.

Attila Verestoy, senator UDMR, 53-54 milioane dolari. Senatorul UDMR este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, aceasta fiind principala sursa a cresterii averii sale.

Planurile de viitor ale senatorului vizeaza dezvoltarea fabricii de mobila de la Odorheiul Secuiesc si continuarea investitiilor in apartamente de lux.

Dumitru Becsenescu, deputat independent, 40-42 milioane dolari. In urma renuntarii la calitatea de membru al PC, Dumitru Becsenescu a devenit, la jumatatea acestui an, observator independent la Parlamentul European. Este managerul grupului de firme Antares, care, in 2005, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 15%.

Adriean Videanu, primar general al Capitalei, PD, 33-35 milioane dolari. Odata ce a ajuns primar general al Capitalei, Adriean Videanu a delegat toate atributiile legate de afaceri sotiei lui, Miorita.

Neimplicarea sa in aceste afaceri nu a afectat cu nimic rezultatele companiilor pe care cei doi soti le au, acestea inregistrand o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro.

Corneliu Pascu, senator Partidul Conservator, 25 milioane dolari. Grupul Iridex, unde Corneliu Pascu este actionar majoritar, se afla intr-o perioada de dezvoltare si consolidare. Grupul desfasoara activitati in diverse domenii, printre care si cel al serviciilor ecologice de salubritate.

Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru al Romaniei, 18-20 milioane dolari. Implicat in politica de foarte multi ani, Calin Popescu-Tariceanu a avut diferite functii de conducere in PNL. Chiar daca nu se mai ocupa de gestionarea afacerilor sale, premierul se declara multumit de acestea.

Doru Ioan Taracila, senator PSD, 16-18 milioane dolari, a revenit in forta pe scena politica romaneasca, fiind in prezent vicepresedinte al Senatului. Taracila a preferat sa treaca pe numele membrilor familiei toate actiunile firmelor sale.

Dorel Constantin Onaca, senator independent, 15-17 milioane dolari, si-a dat, la jumatatea acestui an, demisia din functia de vicepresedinte si a renuntat la calitatea de membru al Partidului Romania Mare, activand in continuare ca senator independent.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: