Romanii sa lucreze mai mult daca vor credite mari

Data publicarii: 03-11-2006
Cotidianul Gandul face precizari pentru calculul veniturilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va emite norme de aplicare a noilor reglementari privind acordarea creditelor, in care va preciza costurile ce trebuie luate in calcul pentru analiza bonitatii solicitantilor de finantari, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Inteleg ca la normele de aplicare ale Normei 20 va fi nevoie de unele precizari", a raspuns Vasilescu la solicitarile bancherilor si ale reprezentantilor institutiilor financiare nebancare, care au cerut lamuriri cu privire la costurile incluse in calcularea bonitatii clientului la acordarea unui credit.

Norma stabileste ca angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

"Romanii au posibilitatea de a lucra in mai multe locuri, pentru a-si mari veniturile si a se putea apoi imprumuta mai mult la o banca. Sigur ca nu e usor, dar fenomenul deja a inceput sa existe - romani care au doua sau chiar trei locuri de munca", a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, in cadrul unui seminar pe tema normelor BNR de limitare a cresterii creditului.

Vasilescu a admis ca in UE nu exista norme similare celor pe care BNR le-a impus, ci acolo se lucreaza dupa alte reguli. "UE nu are asemenea norme, o spun pe sleau. Dar acolo sunt alte cutume, obiceiuri dupa care se verifica bonitatea unui client", a explicat Vasilescu. Prezenti la seminar, reprezentantii bancilor comerciale si ai firmelor de leasing i-au replicat consilierului guvernatorului ca BNR nu face altceva decat sa impinga romanii spre bancile din strainatate.

"Efectul normelor BNR? Romanii vor merge sa contracteze credite de la banci din strainatate", a declarat secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu. Una dintre problemele intens discutate a fost aceea ca Banca Centrala nu recunoaste ca venituri certe o serie intreaga de venituri, cum ar fi cele din meditatii, consultatii si alte surse alternative de venit. "In aceste conditii, va fi greu pentru romani, chiar si pentru cei care au doua sau chiar trei slujbe, sa poata indeplini criteriile impuse de BNR pentru obtinerea unui credit", a afirmat Ahciarliu. In plus, a argumentat ca nu este corecta impunerea acelorasi conditii de acordare a creditelor bancilor si IFN, din mai multe motive.

"Un prim argument este ca IFN-urile nu atrag depozite de la populatie, iar banii pe care ii imprumuta provin de la actionari sau din credite contractate de la banci. De asemenea, IFN-urile nu dispun de posibilitatea de a manevra diferenta dintre dobanzile la depozitele atrase si cele percepute la acordarea de credite", sustine secretarul general al ALB. La randul sau, seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca banca sa muta o parte importanta din portofoliul de credite in Austria, pentru a nu fi dezavantajat de masurile BNR.

"Noi mutam creditele catre banca - mama nu pentru a face profit, ci pentru a face fata concurentei", a spus Groningen, care a sugerat ca BNR sa micsoreze rezervele minime obligatorii in valuta, pentru ca sistemul bancar romanesc sa devina competitiv.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: