Florin Danescu (ARB): Bancile din Romania isi asuma de trei ori mai multe riscuri

Data publicarii: 12-07-2013 | Finante-Banci

Industria bancara din Romania isi asuma de trei ori mai multe riscuri decat bancile occidentale, cu peste 20 la suta credite neperformante in portofoliu, a declarat, joi seara, Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.

'La nivel intregii economii avem 20 la suta din PIB creante aflate in proces de insolventa. Neperformanta noastra se ridica la peste 10 miliarde de euro. Numai trei la suta din firmele aflate in insolventa se pot redresa. In aceste conditii, noua lege a insolventei este o prioritate la nivelul industriei bancare. Indicatorul disciplina financiara este indicatorul prioritar care trebuie urmarit in sistemul bancar', a spus Danescu, care a participat la cea de-a VI-a editie a Galei "Bancheri de Top", organizata de Trustul Finmedia, la Hotel Marshal Garden din Bucuresti. 

Florin Danescu a explicat ca exista mari diferente intre indicatorii sistemului bancar din Romania si cei ai bancilor din UE 27. 

'Intermedierea financiara reprezinta in Romania 62 la suta din PIB, in timp ce in tarile UE este de 366 la suta. Aceasta inseamna ca experienta acumulata si cresterile marginale sunt mult mai avansate. Economia careia ne adresam nu este pregatita. Ponderea credituluiu neguvernamental in PIB, in Romania este de 38 la suta, in timp ce in UE reprezinta 121 la suta. Nivelul finantarilor la in sistemul bancar romanesc este de 92 la suta din PIB, iar in UE de 75 la suta. Raportul credite-active arata o proportie de 61 la suta, in Romania, si 58 la suta in Europa. Raportul imprumuturi-depozite este de 109 la suta, in Romania si de 123 in Uniunea Europeana. Depozitele raportate la PIB, reprezinta 33 la suta in Romania si de 113 la suta in UE. Aceasta inseamna ca sistemul bancar romanesc acopera nevoia de credite, prin dependenta de creditarea externa', a aratat presedintele executiv ARB. 

Premiile 'Bancheri de Top' sunt acordate pe criterii cantitative privind activele, profitul, depozitele, creditele si criterii de dinamica, structurate pe paliere ale volumului de active, pentru eficienta si performanta operatiunilor (ROA, ROE, profit/angajat, profit/sucursala, venit/client)

Sursa:.AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: