Cele mai ieftine credite de consum sunt tot scumpe

Data publicarii: 29-07-2013 | Finante-Banci

Dupa ce BNR a decis ca riscul valutar nu mai are ce cauta in creditele de consum, ci doar in cele imobiliare, romanii au ramas doar cu finantarile in lei, si acelea limitate la maximum cinci ani. Creditul in lei a ramas singura optiune pentru satisfacerea nevoilor personale in rate, chiar daca dobanzile au mai scazut in ultimii ani.

Chiar si in cazul celor mai atractive oferte, clientii trebuie sa restituie bancii cu o treime peste suma imprumutata la un credit pe cinci ani.

Dobanda medie efectiva in piata la creditele noi era de 15,2% in luna mai, si a inregistrat o scadere foarte mica, de 0,6 pp, fata de nivelul inregistrat in ianuarie 2012, cand a intrat in vigoare regulamentul restrictiv al BNR. Bancile pun 10 puncte procentuale peste dobanda oferita la depozite - o marja de castig substantiala, in cazul in care debitorii isi achita ratele lunare. In perioada de aur a creditului de consum, anii 2007-2008, dobanzile la lei erau de 17-18%, asa ca nici raportat la acea perioada lucrurile nu s-au imbunatatit semnificativ, in ciuda scaderii dobanzii cheie.

Ce oferte au bancile

Cea mai ieftina oferta este cea de la ING Bank, unde dobanda anuala efectiva (DAE) este de 12,4% (Robor 6M + 6 puncte procentuale). Pentru asta, clientul trebuie sa isi incaseze veniturile in contul de la ING, si sa isi faca asigurare de viata cu ING Asigurari.

La un credit de 10.000 de lei pe cinci ani, rata lunara este de 214 lei. La acordarea creditului, clientul trebuie sa plateasca un comision de 205 lei, fara sa mai existe alte comisioane lunare sau anuale, afara de asigurarea de viata. Dupa cei cinci ani de plata, clientul returneaza bancii un total de 13.183 de lei, potrivit calculelor realizate cu comparatorul conso.ro.

ING a scos de tot din oferta creditele in euro pentru populatie.

A doua cea mai buna oferta este cea a Millennium Bank. DAE de 12,6%, un comision de acordare de 250 de lei si o rata lunara de 216,5 lei pentru creditul de mai sus. Suma totala de rambursat este de 13.241 de lei. De asemenea, clientul trebuie sa isi incaseze salariul prin Millennium, daca vrea aceasta dobanda.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: