ROMPAN: Evaziunea fiscala s-ar putea reduce de la 67% la 20%, dupa reducerea TVA la 9% in sector

Data publicarii: 30-07-2013 | Economie

Evaziunea fiscala din sectorul de morarit si panificatie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, in circa 6-8 luni dupa introducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) de 9% la paine, respectiv de la un miliard de lei in prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar painea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente, considera presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

"Noi apreciem ca in 6-8 luni de zile, dupa reducerea TVA la 9% pe tot lantul, respectiv la grau, faina si paine, evaziunea fiscala se va diminua de la 67% in prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscala din sector se ridica la circa un miliard de lei si estimam ca va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei", a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele ROMPAN, Aurel Popescu. 

Acesta a precizat ca mediul de afaceri si consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la paine la 9% deoarece va exista pe piata o paine mai sigura din punct de vedere igienico-sanitar, dar si mai ieftina, iar in domeniu se vor putea face noi investitii. 

"Credem ca populatia va avea de castigat pentru ca va consuma o paine mai sigura din punct de vedere igienico-sanitar, dar si o paine mai ieftina. Consider ca pretul painii se va reduce cu 15%, la inceput in hipermarketurile existente si in magazinele proprii ale brutariilor si pe urma in toata sfera comerciala. Mediul de afaceri va avea de castigat pentru ca acum cei care respectau legea nu puteau face nimic. Speram sa facem si investitii in domeniu, astfel incat sa fim in regula pe o piata concurentiala", a explicat Popescu. 

Seful Rompan a mentionat ca miercuri va avea loc o intalnire intre autoritati si industria de morarit si panificatie la care vor participa 500 de producatori din domeniu si unde se va incerca incheierea unui parteneriat, astfel incat "sa putem realiza un mediu de afaceri sanatos". 

"Asta am cerut noi intotdeauna, respectiv sa ni se creeze un mediu de afaceri sanatos. Noi nu am cerut niciodata subventii. Am cerut sa ni se creeze conditii de piata corespunzatoare. Speram ca maine sa putem incheia un astfel de parteneriat, pentru ca vor fi prezenti premierul Victor Ponta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, reprezentanti ai ANSVSA, ministrul de Finante, dar si in jur de 450 si 500 de producatori din industrie", a mai spus Aurel Popescu. 

Industria autohtona de morarit si panificatie din Romania s-a confruntat in 2012 cu cel mai greu an din istorie, in conditiile in care multe societati s-au inchis si au fost pierdute locuri de munca, iar evaziunea fiscala in sector s-a apropiat de 70%. Din acest motiv, asociatia patronala a solicitat reducerea TVA la faina si paine la 9% si mentinerea taxarii inverse la cereale, decizie care a intrat deja in vigoare, dar care se va aplica de la 1 septembrie pe TVA de 9%. 

ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti. 

In industrie lucreaza 6.178 de unitati inregistrate, dar exista si multe alte unitati neinregistrate. In industria de panificatie lucreaza 80.000 de salariati, mai mult de jumatate din toata industria alimentara, unde sunt 150.000 de salariati. 

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca executivul va adopta marti o ordonanta simpla in baza careia TVA pentru paine va fi redusa la 9%. 

"Maine vom adopta o ordonanta simpla si imediat, sigur, ordonanta de rectificare, prin care TVA pe tot lantul productiei de paine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat produs de aceasta masura la care am tinut foarte mult si de la care speram sa aduca efecte pozitive, in primul rand in ceea ce priveste combaterea evaziunii, dar si incasari suplimentare si eventualele scaderi de preturi, este compensat de o crestere convenita la accizele pe alcool si la bunuri de lux", a precizat Ponta. 

El a mentionat ca masura va intra in vigoare de la 1 septembrie. De asemenea, premierul a precizat ca se bazeaza pe un parteneriat intre Guvern si asociatiile de producatori.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: