IMM-urile vor primi de la bugetul de stat ajutoare in valoare de 40 de milioane de lei

Data publicarii: 30-07-2013 | Finante-Banci

Reprezentanti ai autoritatilor publice si ai mediului de afaceri au dezbatut la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei implicatiile aplicarii noilor scheme de finantare pentru IMM-uri si a ajutoarelor de minimis si aspectele de ordin pragmatic, in cadrul unui forum interactiv organizat de Camera Nationala.  

In deschiderea lucrarilor, gazda evenimentului, Domnul Mihai Daraban, Vicepresedinte CCIR, Presedinte CCINA Constanta, a transmis mesajul E.S. Presedintele Camerei Nationale, Domnul Mihail M. Vlasov, subliniind ca "este misiunea asumata de Camera Nationala, organizatie neguvernamentala, autonoma, nonprofit, de utilitate publica, de a sprijini si apara interesele generale ale comunitatii de afaceri din tara noastra, prin crearea cadrului de dialog intre Autoritati si mediul de afaceri”. Forumul a fost continuarea fireasca si necesara a dialogului dintre autoritatile publice centrale si mediul de afaceri, initiat de Cabinetul Victor Ponta, la scurt timp dupa investire, in cadrul unei ample reuniuni organizate la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cand au fost promovate masurile de sprijin a economiei cu efect imediat, prin aplicarea TVA la facturare sau reducerea TVA la produsele alimentare.

Ministerul Finantelor Publice este principalul furnizor de ajutor de stat, destinat sustinerii investitiilor de anvergura, in sectoare de varf ale economiei, capabile sa antreneze un efect multiplicator pe orizontala si sa contribuie la dezvoltarea zonelor defavorizate, a spus in continuare Doamna Livia Stan, Director General, Directia Generala Ajutor de Stat Practici Neloiale si Preturi Reglementate, Ministerul Finantelor Publice. Incepand din 2007 si pana la sfarsitul acestui an, Romania beneficiaza de o intensitate maxima in acordarea acestui ajutor de stat, in cadrul UE. Astfel, pana acum au fost sprijinite 38 de proiecte care au beneficiat de ajutor de stat, cu o valoare de 1, 7 miliarde euro, si care au creat 15.000 de noi locuri de munca, beneficiari fiind marile companii cu capital strain inregistrate  in tara noastra. 

In plus, Ministerul Finantelor Publice a acordat si ajutoare unui numar de 850 de  IMM-uri pentru realizarea unor proiecte de investitii, valoarea acestora ajungand la 90 de milioane de euro.

Incepand din 16 august 2013, IMM-urile vor putea aplica pentru noua schema de ajutor de minimis, de care vor putea beneficia, conform HG nr.274/2013, modificata si completata prin HG nr.453/2013, in conformitate cu reglementarile europene, atat firmele active pe piata, cat si start-up-urile. Valoarea acestui ajutor nerambursabil poate ajunge la 200.000 euro, suma putand sa acopere valoarea totala a investitiei, fiind conditionata insa de crearea si mentinerea unui numar de noi locuri de munca, suma totala alocata pana in prezent pentru acest tip de ajutor destinat IMM-urilor fiind  de 40 de milioane lei, cu posibilitatea suplimentarii la rectificarea bugetara.  Autoritatile doresc sa asigure transparenta cat mai mare si rapiditate in aplicarea si evaluarea solicitarilor IMM-urilor, care pot fi trimise si inregistrate online.

La randul sau, Ministerul Economiei, respectiv Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, deruleaza un numar de sapte programe destinate IMM-urilor, finantate de la bugetul de stat, in valoare totala de 83 milioane lei, in buna parte demarate in luna iulie a acestui an, a  afirmat Cosmin Trif, consilierul Ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Reprezentantii autoritatilor publice au raspuns intrebarilor punctuale adresate de oamenii de afaceri prezenti la eveniment, subliniind ca ajutoarele de minimis nu reprezinta un panaceu universal si nu rezolva in totalitate problemele de finantare a acestora. 

Camera de Comert si Industrie a Romaniei


Ultimele stiri pe BankNews.ro: