Banca Romaneasca a acordat in primul trimestru credite de retail de aproape 40 milioane euro

Data publicarii: 30-07-2013 | Finante-Banci

Banca Romaneasca a acordat credite de retail in suma de aproximativ 40 milioane euro, in primele trei luni din acest an, a declarat, pentru AGERPRES, Lakis Couninis, director general adjunct pe segmentul retail din cadrul bancii.

"In primele trei luni din 2013, Banca Romaneasca a acordat credite de retail noi in suma de aproximativ 40 milioane euro din care: credite ipotecare in valoare de 18 milioane euro, credite de consum negarantate in valoare de 17 milioane euro si carduri de credit cu limite aprobate de 3,6 milioane euro. Produsele cele mai accesate au fost creditele de nevoi personale, cardurile de credit si facilitatile de descoperit de cont, dar am continuat cu succes creditarea prin programul 'Prima Casa'. In prima parte a anului, banca a fost activa atat pe segmentul de dezvoltare de noi produse, cat si pe zona de vanzari", a spus Lakis Couninis. 

Acesta a precizat ca targetul bancii in ceea ce priveste creditarea este reprezentat de o crestere de 8% in principal pe zona de corporate a portofoliului de credite pentru 2013. 

Lakis Couninis sustine ca in acest an, in retail, banca se va concentra pe creditele de consum negarantate, descoperit de cont, carduri de credit, credite pentru microintreprinderi si bancassurance. 

In ceea ce priveste evolutia creditelor neperformante, directorul general adjunct al Bancii Romanesti a declarat ca 80% din creditele retail ale bancii sunt garantate si ca rata creditelor ipotecare neperformante a fost in jur de 2,5% la finalul lunii mai 2013. El a subliniat ca rata de neperformanta pentru creditele noi de retail este scazuta si ca banca are un portofoliul de credite format preponderent din credite retail, care reprezinta peste 82% din total credite. 

"In primul trimestru, volumul depozitelor, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice, a avansat cu 5,75% fata de perioada similara din 2012 si cu 5,2% comparativ cu luna decembrie, pana la un total de circa 850 milioane euro. In 2013, ne dorim cresterea volumului de depozite la un nivel al dobanzilor aflat in media pietei, cu control asupra costurilor surselor atrase", a spus Lakis Couninis. 

Raportul credite/depozite al bancii era 133% la finele lunii martie, similar cu al mediei grupei din care face parte pe sistem bancar. 

Reprezentantul Bancii Romanesti a mentionat ca banca beneficiaza de toata sustinerea din partea bancii-mama, dar ca se doreste o imbunatatire constanta a surselor de finantare, folosind un mix format din finantare externa si bani atrasi de pe piata locala. 

"In acest sens, am dori sa continuam colaborarea cu institutiile financiare internationale pentru a ne creste capacitatea de finantare a companiilor. De asemenea, suntem un jucator activ pe segmentul atragerii de depozite, iar strategia noastra este sa oferim dobanda corecta celor care doresc sa economiseasca la Banca Romaneasca", a declarat Lakis Couninis. 

El a mai afirmat ca tranzactiile de vanzare/cumparare de portofolii de credite din ultima perioada s-au realizat in urma deciziilor unor banci de a se orienta pe anumite linii de business si ca, in acest moment, banca nu prefigureaza o schimbare majora a modelului de business. 

Referitor la evolutia retelei de unitatii a bancii, Lakis Couninis a spus ca in primul trimestru au fost inchise 13 unitati, parte a unui proces global de eficientizare a operatiunilor bancii initiat in cursul anului 2012. 

"In prezent, avem 121 de unitati, insa nu excludem ca si in viitor sa asistam la modificari ale structurii retelei teritoriale care sa includa si deschiderea sau relocarea de agentii, in functie de evolutiile pietei si ale mediului economic", a explicat Lakis Couninis. 

Banca Romaneasca a fost infiintata in anul 1992 ca banca comerciala universala, in totalitate cu capital privat. In octombrie 2003, National Bank of Greece a achizitionat de la Fondul Romano-American de Investitii 81,65% din capitalul social al Bancii Romanesti, devenind astfel actionar majoritar. In prezent, banca opereaza o retea formata din 121 unitati teritoriale si 5 centre de afaceri.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: