SNSC 2013-2020: Temperaturile medii din Romania vor creste cu peste 4 grade Celsius, in urmatorii 50-100 de ani

Data publicarii: 27-08-2013 | Mediu

Prognozele meteorologice releva faptul ca, in Romania, va avea loc o crestere a temperaturilor medii cu peste patru grade Celsius in urmatorii cel putin 50 de ani, mai ales in zona de sud a tarii, potrivit anexei la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice /SNSC/ 2013-2020, publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, modelele climatice demonstreaza faptul ca temperaturile medii anuale in Romania vor continua sa creasca in mod constant, mai ales vara si iarna, desi Romania va continua sa aiba o clima temperata si patru anotimpuri. 

Modificarile estimate de specialisti pentru urmatorii 50 - 100 de ani releva ca, la nivel national, va avea loc o crestere cu doua grade Celsius a temperaturilor medii in anotimpul de iarna si o crestere cu peste trei grade Celsius a temperaturilor medii in anotimpul de vara (3,5 grade Celsius in nord si 4,3 grade Celsius in sud). 

Potrivit documentului citat, in zonele situate in afara arcului carpatic, in special, se vor inregistra temperaturi mai mari in anotimpul de iarna, in timp ce, in zonele din sudul si sud-estul tarii, se vor inregistra temperaturi mai mari in anotimpul de vara, cele mai afectate fiind zonele urbane, din cauza densitatii mari a constructiilor. 

In ceea ce priveste precipitatiile, meteorologii preconizeaza ca acestea vor fi mai mari pentru perioade scurte de timp si pe suprafete reduse, ceea ce va conduce la cresterea frecventei viiturilor. In contrapartida, vor creste perioadele secetoase mai mari, ceea ce va conduce la un deficit al resurselor de apa, pericol de producere de incendii forestiere, pierderea biodiversitatii, degradarea solului si a ecosistemelor si desertificarea. 

"Chiar daca exista posibilitatea ca regimul precipitatiilor sa nu se schimbe semnificativ in anotimpul de iarna, cu exceptia unei usoare cresteri in nord-vestul tarii si usoare scaderi in sud-vest, se preconizeaza o scadere generala a precipitatiilor in anotimpul de vara de pana la 40%, mai ales in sudul si sud-estul tarii. Rata zilnica medie a precipitatiilor pentru Romania se va reduce cu circa 20%', se mentioneaza in SNSC 2013-2020. 

Strategia Nationala asupra Schimbarilor Climatice 2013-2020 a fost aprobata de Guvern in data de 25 iulie 2013 si tine cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu. 

Conventia Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice /UNFCCC/ a fost parafata in anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, in prezent, ratificata de peste 190 de tari. 

In Romania, UNFCCC a fost ratificata prin Legea nr. 24/1994. 

Conventia stabileste cadrul general de actiune privind combaterea schimbarilor climatice, definite in sensul acestui document prin stabilizarea emisiilor antropice de gaze cu efect de sera la un nivel care sa previna influenta periculoasa a activitatilor umane asupra sistemului climatic. 

In conditiile actualului stadiu de negociere, continutul si conditiile de implementare a unui nou Acord International sunt prevazute a se finaliza pana in anul 2015, urmand ca intrarea in vigoare a acestuia sa nu depaseasca anul 2020. 

Daca analizele economice realizate inaintea producerii crizei economice actuale indicau costuri ridicate legate de atingerea obiectivelor de reducere, actualizarea acestora in noile conditii generate de aceasta criza estimeaza un cost de aproximativ 1% din PIB, pana in anii 2050, se arata in Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: