Circa 85% dintre utilizatorii de smartphone-uri nu au instalat un antivirus sau un program de monitorizare

Data publicarii: 27-08-2013 | IT&C

Potrivit estimarilor The PhoneGeeks, echipa tehnica de telefonie mobila a EuroGsm, 85% dintre utilizatorii locali de smartphone-uri nu utilizeaza aplicatii mobile pentru securitatea acestor dispozitive. Printre cele mai mari riscuri specifice se numara accesarea neautorizata de date confidentiale si furtul informatiilor, dificultatea in localizarea dispozitivului prin GPS si imposibilitatea blocarii terminalului de la distanta, in cazul pierderii sau furtului. 

"Cei mai multi dintre utilizatori nu vad dispozitivul ca pe o tinta a unor atacuri informatice si, in consecinta, nici nu utilizeaza aplicatii mobile de securitate. Cel mai mare risc este furtul de informatii de pe telefon, cum ar fi parolele de acces la email, agenda de telefon sau alte date care pot duce la prejudicii importante”, a explicat Adi Coman - The PhoneGeeks. 

Cele mai indicate aplicatii mobile de securitate sunt programele antivirus, care asigura protectie impotriva accesarii datelor confidentiale si furtului de informatii, insa exista si aplicatii care permit blocarea dispozitivului in cazul pierderii sau furtului, localizarea prin GPS a telefonului si notificarea utilizatorului prin SMS cu coordonatele acestuia.

Antivirusi si aplicatii de localizare pentru Android si iOS

Potrivit recomandarilor The PhoneGeeks, cele mai indicate aplicatii antivirus pentru dispozitivele Android sunt Bitdefender Mobile Security, Avast Mobile Security, AVG Antivirus sau Lookout Security and Antivirus.

"Aplicatiile recomandate sunt gratuite, consuma resurse putine, ceea ce face ca dispozitivul mobil sa functioneze in conditii optime, iar interfata grafica este usor de folosit. Softurile gratuite si cele platite se comporta relativ la fel in securizarea telefonului, diferentele fiind date de optiunile suplimentare incluse in aplicatiile contra cost, pretul acestora variind intre 4 si 15 euro”, a precizat Radu Boanca - The PhoneGeeks. Pentru dispozitivele iOS, consultantul EuroGsm recomanda antivirusi precum McAfee Global Threat Intelligence Mobile, iSafeGuard, Lookout sau VirusBarrier. 

Printre cele mai utilizate programe pe plan local pentru localizarea smartphone-urilor prin GPS, se numara Find my iPhone (pentru iOS) si respectiv Find my Phone (pentru Android), o aplicatie similara fiind si Wheres My Droid.   

Sfaturi pentru cresterea securitatii dispozitivelor mobile

Pentru cresterea securitatii dispozitivelor mobile, The PhoneGeeks recomanda setarea unor coduri de acces, precum si descarcarea aplicatiilor de securitate doar din magazinele virtuale Google Play, AppStore sau Windows Phone.

"Este indicat sa nu se instaleze aplicatii din surse necunoscute si sa fie atenti cand anumite aplicatii instalate cer accesarea de informatii personale”, a completat Marius Boca de la The PhoneGeeks.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: