Bancile nu au participat, pentru a doua saptamana consecutiv, la licitatia BNR

Data publicarii: 27-08-2013 | Finante-Banci

Bancile nu au participat nici ieri la licitatia repo organizata saptamanal de Banca Nationala a Romaniei (BNR), aceasta fiind a doua astfel de operatiune consecutiva la care nu a participat nicio institutie de credit. Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 4,5% pe an in prezent. 

Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana. Pe fondul unei lichiditati mai ridicate de care au dispus bancile, dobanzile au fost mici in luna august, astfel ca BNR a acordat imprumuturi prin repo doar unei singure banci, in data de 12 august. Atunci, banca respectiva a accesat numai 7 mil. lei de la banca centrala. Dobanzile pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au crescut usor ieri, la la 3,17% - 3,67% pe an, de la nivelurile de vineri, de 2,98% - 3,48% pe an. Cresterea a fost sustinuta de inceperea unei noi perioade in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Incepand cu luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele accesate de atunci au fost cuprinse intre 7,333 miliarde lei (la inceputul lunii martie) si 7 mil. lei (pe 12 august). 

Banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo in perioada octombrie 2012 - februarie 2013. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioada octombrie - februarie intre 4 mld. lei si 11 mld. lei. In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 mld. lei si un record de 38,49 mld. lei. Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din suma vizata.

Sursa: Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: