Bancherii nu dau drumul la bani. Stocul creditelor a scazut cu peste 8% in ultimul an

Data publicarii: 27-08-2013 | Finante-Banci

Soldul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a coborat la 221,4 miliarde de lei (circa 50 mld. euro) la sfarsitul lunii iulie a acestui an, fiind in scadere cu 8,4% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR. Fata de luna anterioara creditarea a scazut cu 0,9% in termeni reali.

In pofida incercarilor Bancii Nationale de a stimula reluarea finantarii economiei prin cresterea lichiditatii in lei si transmiterea semnalelor de reducere a dobanzii-cheie la lei, bancherii raman in continuare sa-si asume noi riscuri si mentin creditarea in teritoriu negativ.

Creditul in lei a ajuns la 83,8 miliarde de lei (19 mld. lei) in iulie, in coborare cu 0,2% fata de luna anterioara, insa comparativ cu acelasi interval din 2012 declinul este mai abrupt, finantarile in moneda locala aflandu-se la un nivel mai redus cu 3,5% in termeni reali. O evolutie ase-manatoare au avut-o si imprumuturile in valuta, care s-au diminuat cu 7,2% comparativ cu luna iulie a anu-lui trecut, pana la 137,5 mld. lei (31,1 mld. euro), putini clienti indeplininand noile conditii pentru a obtine un astfel de credit.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: