Ai casa sau bani la banca? E posibil sa fii obligat sa-ti declari averea la Fisc

Data publicarii: 27-08-2013 | Finante-Banci

Persoanele fizice care sunt supuse unei verificari fiscale personale pot fi obligate sa completeze o declaratie de patrimoniu si sa o depuna la Fisc.

Contribuabilii trebuie sa declare daca au case sau terenuri, masini, bijuterii sau obiecte de arta in valoare de cel putin 15.000 de lei, animale de rasa cu o valoare de cel putin 15.000 de lei, conturi sau depozite bancare cu o valoare nespecificata, sau orice alte bunuri cu o valoare mai mare de 10.000 de lei, arata un proiect de Ordin al ministrului Finantelor, care stabileste continutul declaratiei.

Mai trebuie declarate politele de asigurare, altele decat cele auto, dar si cheltuielile personale sau cheltuielile cu persoanele aflate in intretinere. De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, trebuie declarate si datoriile.

Puteti vedea aici proiectul de act normativ.

Pe cine vizeaza. Acum.

In prezent, exista o singura procedura prin care poate fi verificata fiscal o persoana fizica si aceea este a Controlului marilor averi, prevazuta in Codul de procedura fiscala. Asadar, deocamdata, doar persoanele cu averi mari vor fi obligate sa depuna aceasta declaratie. 

Pericolul din lege

Foarte important este ca articolul 109 din Codul de Procedura Fiscala, acela la care acest nou Ordin face referire, nu face vreo diferenta intre contribuabili din punctul de vedere al veniturilor declarate sau al impozitelor platite. Asadar, o simpla modificare a Codului de procedura va permite Fiscului sa pretinda completarea acestei declaratii de catre oricine ar putea fi in situatia sa detina bunurile de mai sus.

Integral in Ecoomica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: